Akik a terrortámadásokon is keresni akarnak - Elutasított védjegybejelentések - „Je suis Paris” és „Pray for Paris”

2015.11.26. Jogi Fórum / Hennelné dr. Komor Ildikó/Sár és Társai Ügyvédi Iroda

Franciaország Szellemi Tulajdon Hivatala (INPI) számos, „Je suis Paris” és „Pray for Paris” megjelölésekre vonatkozó védjegy lajstromozás iránti kérelmet utasított el az elmúlt napokban.

November 20-i közleményében az INPI az elutasított kérelmek indokaként azok közrendbe ütköző mivoltát jelölte meg, hangsúlyozva, hogy a 2015. november 13-i párizsi terrortámadások tükrében ezen megjelöléseket ne használhassa senki kereskedelmi célokra, azaz senki ne húzhasson hasznot a „Je suis Paris” és „Pray for Paris” megjelölésekből, amelyeket mások a Párizsban történt terrortámadást követően írtak ki közösségi oldalaikra együttérzésük, részvétük kifejezésére.
 
Jean-Baptiste Bourgeois, francia ügyvéd szerint az INPI a közrendbe ütközésre való hivatkozással ezúttal sokkal jobb jogalapot talált a beadott védjegylajstromozási kérelmek elutasítására, mint ezév januárjában, a mintegy 50 darab „Je suis Charlie” megjelölés védjegykénti bejelentésekor, ahol az INPI a „Je suis Charlie” megjelölés széleskörű használata miatt egy másik védjegylajstromozást kizáró abszolút okra, a megkülönböztető képesség hiányára utalt.

„Megjegyzendő, hogy a magyar és az európai védjegyjog rendszerében is megtalálhatóak ugyanezek az abszolút kizáró okok, amelyek fennállta esetén mind a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, mind a közösségi védjegyekkel foglalkozó Belső Piaci Harmonizációs Hivatal el kell, hogy utasítsa hivatalból az ilyen kizáró okokba ütköző, védjegyként történő lajstromozásra benyújtott kérelmeket.” – mondta el Hennelné dr. Komor Ildikó ügyvéd, védjegyjogi szakértő.
 

  • kapcsolódó anyagok
TERRORIZMUS
VÉDJEGY