Az MNB az elsők között lépett be a kínai bankközi devizapiacra - A regisztráció feltétele a kínai állampapírpiacba történő befektetésnek

2015.11.30. Jogi Fórum / MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elsők között regisztrált a kínai devizakereskedési rendszerbe - közölte a jegybank.

A közlemény emlékeztet: az MNB a Jegybanki Renminbi Program 2015. február 19-i meghirdetésekor jelezte, hogy megvizsgálja egy renminbi devizatartalék portfólió kialakításának lehetőségét.

A kínai pénzügyi piacok elmúlt hónapokban megvalósított liberalizációja szükségessé teszi az MNB gyors és rugalmas alkalmazkodását a változó befektetési környezethez. Ennek kapcsán az MNB a Hong Kong-i monetáris hatósággal és az ausztrál jegybankkal együtt az első körben regisztrált a kínai devizakereskedési rendszerbe (CFETS - China Foreign Exchange Trading System), és kapott hozzáférést a kínai bankközi devizapiachoz.

A regisztrációval az MNB egyrészt a korábbiaknál hatékonyabban tud renminbi relációjú devizaműveleteket végrehajtani, másrészt a regisztráció előzetes követelménye a kínai belföldi állampapírpiacba történő befektetésnek is.

Az MNB a devizatartalék-kezelés nemzetközi trendjeivel összhangban tovább dolgozik kínai belföldi állampapír portfóliójának kialakításán, anélkül, hogy az bármilyen módon veszélyeztetné a tartalékmegfelelést, ami továbbra is magasnak tekinthető - írja közleményében a jegybank.
 

  • kapcsolódó anyagok
MNB
KÍNA