Kormányrendelet készül a jelzáloghitel-tanácsadói tevékenység szabályozásáról, amely egyebek mellett az ügyfelek részletesebb tájékoztatását írja elő.

A kormány honlapján megjelent tervezet szerint, ha a hiteltanácsadó díjat számít fel, annak összegéről még a tanácsadás előtt tájékoztatnia kell az ügyfelet, ahogy azt is közölnie kell, hogy csak az őt megbízó bank hiteleit közvetíti vagy a piacon lévő hitelek közül választja ki az ügyfelének legmegfelelőbbet.

A legoptimálisabb hitel kiválasztásához a tanácsadónak számításba kell vennie azokat a feltételezhető kockázatokat, amelyek a futamidő alatt fennállhatnak.

Általános követelményként fogalmazza meg a tervezet azt, hogy a baknak, valamint a hitel ajánlásában közreműködőknek tisztességesen, becsületesen – és a fogyasztók érdekeit figyelembe véve – kell eljárniuk. A javadalmazásuk pedig nem függhet attól, hogy hány jelzáloghitel szerződést és mekkora összegre kötöttek.

A tervezet kitér arra is, hogy milyen képzettség szükséges a jelzáloghitelek közvetítéséhez valamint a tanácsadáshoz. Első helyen áll a szakirányú végzettség – közgazdász, jogász, agrármérnök, műszaki menedzser – míg másodikon a szakképzéssel kiegészített középfokú végzettség szerepel.

A pénzügyi közvetítőknek – az ügyfeleiknek okozott kárra – felelősségbiztosítást kell kötniük. A szándékos károkozásért vállalt felelősséget a biztosító kizárhatja. Az önrész nem lehet több a kár 10 százalékánál. A rendelettervezet a biztosítás tartalmát szabályozza, miután a biztosítási törvény legutóbbi módosítása káreseményenként legalább tízmillió forint, illetve évente együttesen legalább százmillió forint összegű felelősségbiztosítást ír elő.

A kormány még 2009-ben hozott egy rendeletet a körültekintő lakossági hitelezésről. Ez most kiegészül a következő előírással: a jelzáloghitelt felvenni kívánó ügyfél hitelképességének vizsgálatakor a banknak figyelembe kell vennie a fogyasztó kiadásait és egyéb gazdasági körülményeit. Ehhez az adatokat a fogyasztótól kell beszerezni, de azokat – lehetőség szerint – nyilvános adatbázisokból is ellenőrizni kell.