Egyértelműek a könyvkiadókra vonatkozó adózási szabályok - A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye

2015.12. 1. Jogi Fórum / MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint egyértelműek a könyvkiadókra vonatkozó adózási szabályok.

A tárca eljuttatott közleményével a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) sajtótájékoztatójára reagált, amelyen Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke arról beszélt, hogy egy súlyos adótörvényi szabályozatlanság miatt számos könyvkiadó mehet tönkre a következő években.

Kocsis András Sándor úgy fogalmazott: mivel jelenleg nincs rendezett törvényi szabályozás arról, hogy a könyv terméknek vagy szolgáltatásnak minősül-e az iparűzési adó számításakor, az elmúlt hónapokban országszerte súlyos, több tízmillió forintos büntetéseket róttak ki több könyvkiadóra a helyi önkormányzatok. A szervezet levélben kérte az ügy rendezését Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében azt írta, hogy egyértelműek a könyvkiadókra vonatkozó adózási szabályok; a jogszabályok helyes értelmezését több évtizede változatlan joggyakorlat segíti, és már precedensértékű bírósági ítélet is született.

A tárca szerint Kocsis András Sándor, aki egyben a Kossuth Kiadó Zrt. vezetője is, arra használja a sajtót, hogy saját kiadójának ügye kedvező elbírálásban részesüljön, tudva azt, hogy konkrét ügyben az adótitok szigorú rendelkezései miatt egyetlen hatóság sem szólalhat meg.

Az iparűzési adóbevallást az illetékes önkormányzatnál kell benyújtani. Azt, hogy a bevallásban foglaltak megfelelnek-e a hatályos szabályoknak és a valóságnak, nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hanem az önkormányzati adóhatóság revizorai ellenőrzik - mutattak rá.

Úgy fogalmaztak: az adószakmában, a könyvelésben minimális jártassággal rendelkezők is tudják, hogy az iparűzési adó megállapításánál a számviteli törvény bír relevanciával.

Annak számviteli megítélése, hogy mi minősül termékértékesítésnek, és mi szolgáltatásnyújtásnak, több évtizede változatlan; annak pedig nincs semmi jelentősége, hogy mi az ügylet áfa-beli megítélése - írták a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS