Ügyfélbarát adóhivatalról szóló törvénytervezet - A Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta a tervezetet a parlament elé

2015.11.30. Jogi Fórum / MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) benyújtotta az új, ügyfélbarát adóhivatal kialakításáról szóló törvénytervezetet, egy hatékony, kevésbé bürokratikus szervezet felállítása érdekében, amely segíti adóügyeik intézésében a vállalkozásokat és az állampolgárokat - közölte a szaktárca.

A tájékoztatás szerint a változások között szerepel egyebek között, hogy 2016-tól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a háromszintű kormányhivatalból kétszintű központi hivatallá alakul. A felső szinten helyezkedik el a központi irányítás, az alsó szinten pedig az állampolgárokkal, vállalkozásokkal közvetlen kapcsolatban álló megyei igazgatóságok.

Megszűnik a hivatal hét régiós igazgatósága, amelyek munkatársai elsősorban a megyék, illetve a NAV központi irányítás munkáját segítik majd. Az NGM szerint a megyei vám- és adóigazgatóságok összevonásával egyszerűbb lesz az eljárás igazgatósági szinten is, az új szervezeti struktúra pedig garantálja a gyorsabb ügyintézést és az egységes jogértelmezést.

A törvénytervezet szerint 2016-tól a lakosság és a vállalkozások kérelmeit a Fellebbviteli Igazgatóság szakemberei bírálják el.

A NAV vezetésének - amelyet a gazdasági tárca államtitkára és négy helyettes államtitkára lát majd el - a Nemzetgazdasági Minisztériumba integrálásával előtérbe kerül az adóhivatal szolgáltató arca - vélekedett a szaktárca.

Mint írták, a minisztériumba helyezett adóhivatali struktúrát számos OECD- és uniós tagállam alkalmazza. Szakértői vizsgálatok szerint az ilyen típusú felépítés az adózók kezelésében és a végrehajtási mutató javulásában is komoly sikereket hozhat.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
NAV