Közérdekű bejelentés kapcsán sérült a közbiztonság - Az ombudsman megállapításai

2015.12. 2. Jogi Fórum / MTI

Az ombudsman egy közérdekű bejelentéssel kapcsolatos beadvány kivizsgálása után megállapította, hogy sérült a jogbiztonság és az alapjog a hatósági ügyek tisztességes intézéséhez - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Az ombudsmani hivatal közleménye szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nem tartotta be a hozzá továbbított közérdekű bejelentés elbírálására rendelkezésére álló harminc napos határidőt, és a bejelentőt nem is értesítette arról, hogy elhúzódik az eljárás. A biztosnak küldött panaszban az is szerepelt, hogy bár a hivatal szabálytalanságokat állapított meg, nem kezdeményezett felelősségre vonást.

Közölték: Székely László ombudsman külön kérésre vizsgálhatja a többi között a közérdekű bejelentés intézésének módját - ez történt akkor is, amikor a bejelentő, kezdeményezése sikertelenségét látva, az ombudsmanhoz fordult. Ismertették: a közérdekű bejelentés lényege az volt, hogy a Pázmándi Művelődési Ház és Könyvtár bővítésénél pályázati pénzeket felhasználva olyan ablakokat építettek be, amelyek nem felelnek meg az építési szabályzat előírásainak.

Mint írták, a bejelentő erről először egy helyi közmeghallgatáson beszélt, majd a Fejér Megyei Főügyészséghez fordult. Onnan a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Veszprém megyei kirendeltségéhez tették át az ügyet, a hivatal pedig nem végezte el a vizsgálatot határidőre.

Közölték: a biztos azt állapította meg, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hozzáállásával sértette a jogot a jogbiztonsághoz és a hatósági ügyek tisztességes intézéséhez. Az alapvető jogok biztosa felkérte a hivatal vezetőjét, intézkedjen, hogy a jövőben fokozottabban ügyeljenek a törvényi előírások betartására.

A biztos azzal kapcsolatban nem állapított meg jogsértést, hogy elmulasztották a felelősségre vonást, a többi között azért, mert az MVH döntése még nem jogerős.

  • kapcsolódó anyagok
ALAPJOGOK