Homoszexuális párok öröklésjogi kérdései - Magyarország és Lengyelország is vétózott a brüsszeli tanácskozáson

2015.12. 4. Jogi Fórum / MTI

Magyarország és Lengyelország megvétózta az uniós igazságügyi és belügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán az Európai Bizottság két rendelettervezetét, amelyek az eltérő állampolgárságú, de azonos nemű párok vagyoni viszonyait rendeznék, túllépve ezzel a házasság hagyományos értelmezésén.

Az Európai Unió Tanácsában a soros elnökséget betöltő Luxemburg kezdeményezte az uniós igazságügyi miniszterek brüsszeli tanácskozásán az eltérő állampolgárságú, de azonos nemű párok vagyoni viszonyait rendezését.

Az első rendelet tervezetét az Európai Bizottság 2011-ben előterjesztette. A dokumentum a nemzetközi élettársi kapcsolatokban élők vagyoni viszonyait, ezen belül az öröklést, illetve a vagyonmegosztást rendező jogszabályokat harmonizálná az Európai Unió tagországaiban. A rendelet egyébként egyaránt vonatkozna a hetero- és homoszexuális párkapcsolatokra.

A második szabályozás az állampolgársági tekintetben vegyes házasságban élők vagyoni viszonyait rendezné, és a házastársi kapcsolat fogalmába a melegek házasságát is beleértené.

  • kapcsolódó anyagok
ÖRÖKLÉSI JOG
MELEGHÁZASSÁG