A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa elfogadta jövő évi piacfelügyeleti tervét, amelynek középpontjában a műsormonitoring és a korhatár-besorolási szabályok betartásának vizsgálata áll.

A médiatanács eljuttatott közleményében az áll: múltheti ülésén elfogadta és a www.nmhh.hu honlapon közzétette a médiatanács a jövő évi piac- és általános hatósági felügyeleti tervét, amely a korábbi évekhez hasonlóan 2016-ban is a rendszeresen végzett feladatokra fókuszál a hatóság saját fejlesztésű monitoringrendszerével.

Közölték, hogy a műsorfelügyeletben folytatják a mintavételes vizsgálatokat: a legnagyobb országos médiaszolgáltatók közül sorsolással ellenőrzik napi egy televízió vagy rádió három műsoróráját, és több mint hatvanféle szempont alapján vizsgálják a médiaszabályok teljesülését. A helyi, körzeti és az egyéb országos vételkörzetű médiaszolgáltatóknál két műsoróra kontrollját végzik el, míg a közösségi médiumok mindegyikénél kétévente monitoroznak egy-egy műsorhetet.

Hozzátették: rendszeresen, szoftverrel szűrik a túl hangos reklámok hangerőkiugrásait, emellett ellenőrzik a hírműsorok előírt időtartamának, a bűnügyi bulvárhírek, a műsorok hallási fogyatékkal élőknek készített feliratozásának, valamint az idegennyelv-tanulást elősegítő, eredeti nyelven közreadott filmalkotások arányának teljesülését is a médiatörvény előírásainak megfelelően.ó

A televízió- és rádióreklámokra, kereskedelmi közleményekre vonatkozó szabályok érvényesülésének vizsgálatát is a szoftveres mérések könnyítik meg kilencvenhat szempont szerint. Külön hangsúlyt kap a korhatár-besorolási rendelkezések betartásának ellenőrzése a kiskorúak védelmében, ezt a külföldi joghatóságú médiaszolgáltatóknál (FEM+, Viasat3, Viasat6, Film+, AXN, Cool, RTL II, Super TV2, PRO4 és Sorozat+) is figyelemmel kíséri a médiatanács.

A terv szerint a nők médiareprezentációja is külön elemzési témakör lesz 2016-ban – olvasható a közleményben.

Kitértek arra is: a médiatanács nem indít eljárást amiatt az országgyűlési képviselői bejelentés miatt, amely Földi László biztonságpolitikai szakértőnek a Kossuth Rádió egyik októberi adásában Angela Merkel német kancellárral kapcsolatban elhangzott, a nőket degradáló kijelentését kifogásolta.

A grémium megállapította, hogy “a szólásszabadság tartalmi tűrésküszöbét nem lépte át” – olvasható a közleményben.

Azt írták: a médiatanács novemberi döntéséhez hasonlóan határozott arról is, hogy “hatáskör és illetékesség hiányában nem jogosult érdemi vizsgálatra” az MTI hírközzétételi gyakorlatát sérelmezték a sajtószabadságra, az emberi méltóságra és az egyenlő bánásmódra hivatkozva, amikor “négy MSZP-közlemény közzétételét mellőzte”.