Könyvsorozat a magyar országgyűlések történetéről - 11 kötetet mutatnak be 2020 tavaszáig

2015.12. 9. Jogi Fórum / MTI

Könyvsorozatot indított a hazai parlamentek történetéről az Országgyűlés Hivatala; a tervek szerint 2020 tavaszáig megjelenő tizenegy kötet közül az elsőt kedden mutatták be az Országgyűlési könyvtárban.

Elhangzott: A magyar országgyűlések története című sorozat első darabja Püski Levente, a Debreceni Egyetem bölcsészettudományi kara docensének munkája, A Horthy-korszak parlamentje; a zárómű Müller Tamás 1918-1919 eseményeit feldolgozó munkája, az Országház országgyűlés nélkül lesz.

A most megjelent, ötszáz oldalas kötet szerzője az eseményen elmondta: a magyar parlament működéséről eddig olyan művek születtek, amelyek jog- vagy politikatörténeti szemszögből vizsgálják a kérdést, ezzel szemben ő arra törekedett, hogy az intézmény-, jog- és politikatörténeti, valamint a politológiai aspektusokat egyesítve adjon áttekintést a témáról.

Mint mondta, hat-hét évnyi kutató és rendszerező munka eredménye a könyv, amely hatalmas mennyiségű forrást áttekintve készült, miközben akadtak olyan mozzanatok is, amelyeket csak közvetett adatok alapján elemezhetett.

Püski Levente megjegyezte: a Horthy-korszak országgyűlési bizottsági üléseiről szinte csak a harmincas évekből maradtak fenn jegyzőkönyvek, a történtek azonban az MTI egykori tudósításai alapján rekonstruálhatóak. Ugyanakkor se a törvényhozási dokumentumok, se a résztvevők emlékiratai nem tartalmaznak utalást azokra a - jellemzően a házelnök által összehívott - informális tanácskozásokra, amelyek a jogalkotás menetét voltak hivatottak felgyorsítani.

  • kapcsolódó anyagok
JOGTÖRTÉNET
ORSZÁGHÁZ