A rendészeti bizottság könnyített beléptetést javasolt a focimeccsekre - Szurkolói kártya és beléptetőrendszer - elfogadta az OGY

2015.12.10. Jogi Fórum / MTI

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a kormány támogatásával egy olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, amely megkönnyítené a focimeccsekre való beléptetés rendszerét. Terrorfenyegetettség esetén viszont több sportrendezvényen is szigoríthatják a belépést.

A rendészeti bizottság ülésén tárgyalta a testület sporttörvényhez benyújtott, a sportrendezvények biztonságával összefüggő módosítási javaslatát, amelyet - mondta Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára - a kormány támogat.

Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke az ülésen elmondta: a módosítás lényege, hogy a bajnokság egyes résztvevői maguk döntsék el, hogy az általuk szervezett meccsen alkalmazzák-e a szurkolói kártyát és a beléptetőrendszert. Ezzel együtt viszont a névre szóló jegyek kiváltása, s az ehhez belépéskor szükséges személyazonosság igazolása megmaradna. A mérkőzés biztosításáért a szervező felel, a vendégcsapattól vásárolt vendégszurkolói jegyekkel rendelkezők szektorának biztosításáért viszont a vendégcsapat.

A bizottsági módosító indítványhoz Szilágyi György jobbikos képviselő nyújtott be több kapcsolódó módosító javaslatot. A beléptető rendszer törlését szorgalmazta annak érdekében, hogy a szurkolók visszatérjenek a focimeccsekre.

A jobbikos politikus hazugságnak nevezte, hogy a biztonságos megrendezést segítené a kötelező szurkolói kártya, illetve a vénaszkenner alkalmazása. A mérkőzés biztosításának megvannak a módszerei - hangsúlyozta a képviselő, példaként megjegyezve, hogy a fradi stadionban mintegy háromszáz kamera van. Így be lehet azonosítani a rendbontókat, akik kitiltásának törvényi feltétele adott.

A DK-s Vadai Ágnes független képviselő igyekezett sürgetni a módosítókról való szavazást, mondván, vannak fontosabb témák is annál, mint hogy a "Paks-Ferencváros focimeccsen ki hova ül".

Kósa Lajos ismertetett egy - a fideszes Ágh Péter által benyújtott - módosító indítványt is, amelyet a Terrorelhárítási Központtal és Pintér Sándor belügyminiszterrel is egyeztettek. Ennek lényege, hogy ha a kormány határozatában terrorveszélyt nevez meg, azt a focimeccsek szervezésénél is figyelembe kell venni.

A rendészeti bizottság elnöke felhívta a figyelmet, hogy a párizsi merényletek egyikét is egy focimeccsen követték el. Továbbá a kialakult "bevándorlási krízis és az ezzel járó terrorhullám" - mondta - kiemelt célpontnak tekinti a labdarúgó eseményeket.

Vadai Ágnes szerint ezt a biztonsági intézkedést nemcsak a focimeccsek, hanem más sportrendezvényeken - például vízilabdameccseken - is alkalmazni kellene.

A sportért felelős államtitkár azt javasolta, hogy a módosítás ne csak a labdarúgó-mérkőzésekre vonatkozzon, hanem a "külön jogszabály alá tartozó sportrendezvényeket" érintse. Így biztonsági kockázat esetén a minősítő bizottság elrendelheti a beléptető rendszer alkalmazását. Ezt a módosítást a bizottság megszavazta.

A sporttörvényhez benyújtott honvédelmi és rendészeti bizottsági módosító javaslat parlamentnek való benyújtását szerdai ülésén a több mint egy órán át tartó részletes vitát követően megszavazta a testület.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS