Továbbra is büntethetőek a hajléktalanok - Nincs dekriminalizáció a közterületen életvitelszerűen tartózkodóknál

2015.12.10. Jogi Fórum / MTI

Az Országgyűlés rendészeti bizottsága elutasította annak az LMP-s javaslatnak a tárgysorozatba vételét, amely megszüntetné a közterületen való életvitelszerű tartózkodás büntethetőségét.

Az előterjesztő Szél Bernadett LMP-s képviselő - aki indulatosan érvelt javaslata mellett, és akit a Város Mindenkié Csoport több tagja és hajléktalanok is elkísértek a testület ülésére - kezdeményezte, hogy Sándor Ferenc hajléktalan is felszólalhasson, ehhez azonban a bizottság nem járult hozzá.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista alelnöke azt mondta: a parlamentnek elsők között kellene foglalkoznia a szabálysértési törvény módosítását célzó javaslattal. Kiderült például, hogy az elmúlt két évben 76 esetben használták azokat a hajléktalan-előállítókat, amelyek fenntartása havonta kétmillió forintba kerül - jelezte.

Kósa Lajos, a testület Fideszes elnöke kiemelte: nem igaz, hogy kriminalizálva van a hajléktalan lét. A szabálysértési törvény a közterületek rendjét rögzíti, ami mindenkire vonatkozik társadalmi státusztól, szociális helyzettől függetlenül - mondta a fideszes képviselő, hozzátéve: a kormány az elmúlt években nagyon sok pénzt fordított arra, hogy mindenkinek, akinek nincs fedél a feje felett, átmeneti szállást tudjon adni. Összetett problémáról van szó, együtt kell működni az érintett szervezetekkel, emellett sok pénzt kell áldozni rá - hangsúlyozta a bizottsági elnök.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ