Kartell chat - a GVH online kapcsolat-felvételi rendszere - Anonim módon, következmények nélkül lehet információt adni és kérni

2015.12.11. Jogi Fórum / MTI

A vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások (kkv) nincsenek tisztában sem a kartellezés fogalmával és következményeivel, sem azzal, hogy úgy is kiléphetnek a kartellből, hogy ezzel jelentősen mérsékelhetik a következményeket - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felmérésére hivatkozva a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda.

A versenyhatóság az ismeretek bővítésére online, anonim kapcsolat-felvételi rendszert hozott létre, kartell chat néven. Az internetes oldal lehetővé teszi a titkos megállapodásokról információval rendelkezőknek, hogy tudásukat anonimitásuk megőrzése mellett oszthassák meg a GVH felderítő irodájának munkatársaival, miközben nem kell számolniuk negatív következményekkel.

A közlemény idézi Juhász Miklóst, a GVH elnökét, aki elmondta, a kartellek rendkívül károsak a gazdaság fejlődésére, súlyos és közvetlen fogyasztói hátrányt, általános hatékonyságcsökkenést okoznak.

A chat-en névtelenül tehetők fel például a kartellekkel, a GVH kartellellenes, úgynevezett engedékenységi politikájával és eljárásával, valamint az informátori díjjal kapcsolatos kérdések is.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy kartellezni nem kifizetődő, mert hosszútávon nem tudnak nagyobb nyereséget elérni azok a vállalkozások, amelyek kartell részesei, mint azok, akik tiszta versenykörnyezetben értékesítik termékeiket, szolgáltatásaikat.

A versenyhatóság, az általános versenyjogi megfelelést ösztönző tavalyi kampánya folytatásaként, kommunikációs kampányt indít az engedékenységi politika népszerűsítésére a Nem marad köztetek szlogennel - áll a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
GVH