A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt., mint felperes tulajdonjogi vagy azzal szorosan összefüggő jogának védelmére a Fővárosi Törvényszék leállította a Földet a gazdáknak program keretében kiírt árverést a mezőhegyesi földekre a per jogerős befejezéséig – közölte a törvényszék.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a bírósági döntésre reagálva azt írja: tiszteletben tartja a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumának nem jogerős döntését, azonban nem ért vele egyet, ezért azt megtámadja.

A minisztérium végre kívánja hajtani a Földet a gazdáknak programot és ahogy az országban mindenhol, úgy Mezőhegyes térségében is lehetővé kívánja tenni, hogy a termőföldek egy részét a helyben lakó magyar földművesek megvásárolhassák – írja a tárca a közleményben.

A törvényszék tájékoztatása szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. a magyar államot, valamint a Nemzeti Földalapkezelőt perelte be korábban, és kérte a pályázati eljárások érvénytelenségének, használati jognak, tulajdonjognak, valamint a szerződések érvénytelenségének megállapítását.

A bíróság indokolásában kifejtette, hogy a december 10-től érvényes ideiglenes intézkedés célja az azonnali jogvédelem biztosítása, az időmúlás folytán már nem elhárítható jogsérelem megelőzése.

A bíróság álláspontja szerint az ingatlanok árverés útján történő értékesítése visszafordíthatatlan állapotot eredményezne. Az árveréseknek a per jogerős befejezését megelőző lefolytatása, ezáltal az ingatlanok értékesítése ugyanis olyan méltánytalan helyzetet idézne elő, amelynek következtében az eredeti állapotot már nem lehetne helyreállítani, és azzal azonos mértékű jogvédelem sem lenne biztosítható.

A Mezőhegyesi Ménesbirtoknak 2037-ig haszonbérleti joga van a területre.

Az FM közleménye szerint a kormány Mezőhegyes jövőjét nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségűnek tartja, ezért példaértékű fejlesztést is indít a térségben, és a területek nagyobb részén (3500-4000 hektáron) a kormány mintagazdaságként újjáalapítja a nagy hagyományokkal rendelkező mezőhegyesi ménesbirtokot.

A tárca közölte: ezáltal magánkézből újból tartósan állami tulajdonban lévő mezőgazdasági vállalkozás lesz ott ugyanúgy, mint ahogy az háromszáz éven keresztül volt, az állam felelősséget vállal az ott dolgozó több száz emberért is. A munka koordinálására a kormány miniszteri biztost nevez ki – áll a földművelésügyi tárca közleményében.