Fizetéskönnyítés mintsem adótitkolás - A kérelem a végrehajtásra is halasztó hatállyal van

2015.12.12. Jogi Fórum / MTI

Ha egy cég nem tudja befizetni az adóját, célszerűbb fizetéskönnyítést kérnie az adókötelezettségére, mintsem eltitkolni azt - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adózás rendjéről szóló törvény magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt lehetőséget ad arra, hogy átmeneti fizetési nehézség esetén adókötelezettségükre fizetési könnyítést - részletfizetést vagy fizetési halasztást - kérjenek a NAV-tól. Az adóhatóság annak kapcsán hangsúlyozta ezt a lehetőséget, hogy egy vállalkozás úgy próbálta meg leplezni fizetési problémáit, hogy bevallásában nem tüntetett fel befizetendő általános forgalmi adót (áfát).

Ilyen esetben nemcsak az adóhiányt állapíthatja meg az adóhatóság, de bírságot is kiszabhat, amivel sokkal rosszabbul jár az adózó, mintsem ha bevallja az adókötelezettségét, amelynek megfizetéséhez könnyítést kér. Azért is célszerűbb az utóbbi megoldást választani, mert az adott kötelezettségre vonatkozó első kérelem a végrehajtás megindítására is halasztó hatállyal van.

Ha viszont az adóhatóság megkezdi az ellenőrzést, akkor az adózó már nem nyújthat be önrevíziót. Így tévúton jár, aki arra apellál, hogy a nullás bevallást később, amikor likviditási problémái megoldódnak, önrevízióval módosíthatja.

Azért is jobb, ha inkább fizetési könnyítést kér a bajba jutott adózó, mert ettől még az adózói múltja makulátlan maradhat, nem úgy, mint ha megbünteti a NAV - fejtette ki közleményében az adóhatóság.

A fizetési könnyítésekről a NAV 30. számú információs füzete ad részletes tájékoztatást, mely az adóhatóság hivatalos weboldalán (http://nav.gov.hu/nav/inf_fuz) érhető el.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
NAV