Több, Magyarországgal kapcsolatos állásfoglalási indítványt is benyújtanak jövő szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

A plenáris ülés három képviselőcsoport indítványáról is tárgyalni fog a magyarországi helyzettel kapcsolatban.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) által beterjesztett határozati javaslat szerint súlyos aggodalomra adnak okot a közelmúltban elfogadott magyar menekültügyi jogszabályok. A dokumentumban leszögezik, hogy a jogi és politikai fejlemények tükrében kialakulóban van annak veszélye, hogy a jogállamiságot rendszerszintű fenyegetés éri Magyarországon. Az indítvány beterjesztői elítélik a határozott uniós reakció hiányát, és hangsúlyozzák, hogy a tagállamok mindegyikének maradéktalanul be kell tartania a közösségi szabályokat.

Az S&D javaslata üdvözli az Európai Bizottság (EB) által megindított, Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást, valamint a bizottság által nemrégiben jegyzékbe vett európai állampolgári kezdeményezést, amely arra szólítja fel az unió javaslattevő-végrehajtó intézményét, hogy kezdeményezze Magyarországgal szemben az uniós alapértékek megsértése miatti eljárás megindítását.
A Fidesz-KDNP-t is tagjai közt tudó néppárti frakció állásfoglalási indítványában “átfogónak és pontosnak” minősítik a bizottság előző heti tájékoztatását a magyarországi helyzetről. Vera Jourová, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa az EP múlt heti plenáris ülésén választ adott a magyarországi helyzetről szóló, néhány hónappal ezelőtti EP-határozat kapcsán felmerült kérdésekre, és kijelentette, hogy az EB nem lát a jogállamiságot veszélyeztető rendszerszintű veszélyt Magyarországon.

Az EP képviselőcsoportja ebben az indítványban is kiemeli, hogy minden tagországnak kötelessége tiszteletben tartania az uniós jogszabályokat és az európai alapértékeket. Ugyanakkor arra figyelmeztetik az Európai Bizottságot, hogy minden tagállamban egyformán kövesse figyelemmel a helyzet alakulását és kerülje a kettős mérce használatát.

A harmadik javaslatot az Európai Egyesült Baloldal-Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) elnevezésű frakció nyújtotta be. Az indítványban elítélik a migránsokat és menedékkérőket kriminalizáló magyar menekültügyi törvényeket és a kormány által alkalmazott idegenellenes retorikát. A frakció indítványa szerint a más tagállamokban megfigyelhető jogsértések kombinációját lehet tapasztalni Magyarországon. Kiemelik, Magyarország ügye próbatételt jelent az Európai Unió számára, hogy bizonyítsa képességét és hajlandóságát az európai értékek megsértésével szembeni fellépésre, és megismétlik az EB-nek szóló felszólításukat, hogy élesítse be a jogállamisági mechanizmus első szakaszát Magyarország esetében.

Az EP június 10-én határozatot fogadott el a magyarországi helyzetről, elsősorban Orbán Viktor halálbüntetéssel kapcsolatban tett kijelentéseivel, valamint a bevándorlás és a terrorizmus témakörében indított nemzeti konzultációval kapcsolatban. A dokumentum szerint az elmúlt egy év magyarországi eseményei összességükben azt jelenthetik, hogy kialakulóban van annak veszélye, hogy a jogállamiságot rendszerszintű fenyegetés éri.