A volt román királyi család egyik hivatalosan el nem ismert tagját is őrizetbe vette pénteken a román korrupcióellenes ügyészség egy restitúciós ügy miatt, amelyben több magas rangú román és külföldi állampolgár érintett.

Paul herceg az 1930 és 1940 között uralkodó II. Károly román király unokája, akinek édesapja a király egyik érvénytelennek tekintett házasságából született. II. Károly vitatott frigyét az 1881 és 1947 között uralkodó román királyi család ma sem ismeri el. A román sajtó mindazonáltal hercegnek nevezi Pault.

A herceg a bukaresti növénytani kutatóállomás – még a kommunista rendszer által államosított – farmját kérte vissza természetben, az ügyészség szerint jogtalanul. Miután négy évig nem kapott választ az illetékes restitúciós hatóságtól, az ügyészség szerint felbérelte Remus Truica üzletembert, Adrian Nastase volt szociáldemokrata miniszterelnök tanácsadóját, hogy szerezze vissza az ingatlant. Truica ennek érdekében több embert vesztegetett meg azért, hogy megszerezze a telket ingatlanfejlesztés céljából, és sikerrel is járt 2008-ban.

A Truica és az el nem ismerti királyi sarj közötti egyezség szerint a telek az üzletemberé lett, anyagi haszonban viszont Paul herceg is részesült. A herceget pénteken mintegy tíz órán keresztül hallgatták ki, majd ezt követően bilincsben hagyta el a brassói korrupcióellenes ügyészség székhelyét.

Az ügyészek szerint a kutatóállomás farmjának 2008-ban történt törvénytelen visszaszolgáltatása révén mintegy 136 millió euró (42,9 milliárd forint) kár érte a román államot.

A vádhatóság azt állítja, hogy Truica egy bűnszövetkezetet hozott létre célja eléréséért, aminek egyebek mellett a 2004 és 2008 között kormányzó liberális Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök hivatalában dolgozó Marius Marcovici tanácsadó, Dan Andronic, az Evenimentul Zilei című legnagyobb példányszámú román napilap igazgatója is tagja volt.

A vádhatóságnak a bíróságon bemutatott iratai szerint a román korrupcióellenes ügyészség vizsgálódik még a Forbes folyóirat által 3,6 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkező Benjamin Steinmetz izraeli üzletember és két izraeli politikai tanácsadó, Tal Silbertsein és Shimon Sheves ellen is. Sheves az 1995-ben meggyilkolt Jichák Rabin volt izraeli miniszterelnök kabinetfőnöke volt.

Steinmetz 2000 óta üzletel Romániában, ahol többek között Truica az üzleti partnere. A román sajtó korábban arról is hírt adott, hogy Steinmetznek a Verespatakon tervezett ciántechnológiás aranybányatervben is érdekeltsége van.