Milyen hatással lesz a piacra a lakásépítés áfacsökkentése? - A kedvezményes adókulcsot 2019-ig lehet alkalmazni

2015.12.14. Jogi Fórum / ingatlan.com

A kormány beterjesztette az Országgyűlésnek a lakásépítésre vonatkozó áfakulcs 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentéséről szóló javaslatot. A kedvezményes adókulcsot azonban csak 2016-tól 2019-ig lehet alkalmazni. Az új lakások után fizetendő áfa csökkentésével lökést kaphat az új építésű lakások piaca, megindulhatnak az építkezések. Az ingatlan.com szakértői szerint az új építésű lakásokra kiszabott áfa csökkentése nem csak az árakra lehet közvetlen hatással, de az építési vállalkozók számára is magasabb megtérülést biztosíthat az elkövetkezendő négy évben. A nagyobb nyereségráta pedig több lakásprojektet hozhat a piacra, és tisztulást is eredményezhet a szektorban.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a kormány 5 százalékra mérsékli a lakásépítés áfakulcsát. A hétfőn beterjesztett törvényjavaslat elfogadása esetén a jelenlegi 27 százalékos kulcs 2016. január 1-től 5 százalékra csökkenhet a többlakásos házakban lévő 150 négyzetméternél kisebb új lakások, valamint a 300 négyzetméternél kisebb új családi házak esetén. A kedvezményes adókulcsot azonban csak 2019. december 31-ig lehet alkalmazni. A lépés új helyzetet teremt a lakáspiacon, és nagyban hozzájárulhat az új lakások piacának élénküléséhez.

Stagnáló kínálat, növekvő kereslet

Az ingatlan.com szakértője, Balogh László óvatosságra int az áfa csökkentése miatti árcsökkenést valószínűsítő várakozások miatt. “Valószínűleg lesznek olyan lokációk az országban és a fővárosban, ahol az új lakások olcsóbbak lesznek a mostaniaknál, ám megítélésünk szerint nem ez lesz a legfontosabb változás” - közölte a szakember. Szerinte az ingatlanpiacon tapasztalható áremelkedés miatt várhatóan nem lesznek sokkal olcsóbbak az új lakások, de lakásberuházók nyereségkilátásai mindenképp javulhatnak, és emiatt több fejlesztésre kerülhet sor. A magasabb nyereségráta hozzájárulhat az építőipar fehéredéséhez, ráadásul a lakásépítés élénkülése új munkahelyeket teremthet.

A lakásépítések adójának tervezett mérséklésére, ezen keresztül az újlakáspiac felpörgetésére nagy szükség van az ingatlan.com adatai szerint: az idei első felében 9 százalékkal több új lakásra irányuló keresést regisztráltak a portálon, mint az előző év azonos időszakában. Az igény tehát növekszik, ám az új lakások piaca még elég gyenge: az idei év első kilenc hónapjában országszerte 4657 lakást vettek használatba, ami 10 százalékkal marad el az előző év azonos időszakában mért adattól. Pozitív változás, hogy a lakásépítési engedélyek száma 24 százalékkal 8616-ra nőtt. A vizsgált mutatók azonban még mindig alacsonynak mondhatóak, tekintettel arra, hogy a szakmában elfogadott vélemény szerint 30-40 ezer új lakás megépítésére lenne szükség éves szinten.

Csökken a magáncélú építkezés adminisztrációja

Elsősorban a saját családi házat építő magánszemélyek örülhetnek annak a rendelkezésnek, hogy a 300 négyzetméternél nem nagyobb alapterületű lakóingatlanok építését egyszerűsített módon be lehet jelenteni az építési hatóságnak. Amennyiben a hatóság nyolc napon belül nem emel kifogást a kérelemmel kapcsolatban, akkor az engedélyt megadottnak kell tekinteni.

Jövőkép: stabil és tartós növekedés

Balogh László hozzátette, hogy a piaci kereslet múlt évben megindult növekedése, a jelenleg is elérhető Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), valamint a most beterjesztett javaslatban szereplő áfacsökkentés mind-mind hozzájárulhat az új lakások piacának élénküléséhez.

A szakértő szerint az áfa ideiglenes - négy évre szóló - csökkentésével a kormány a beruházásokat igyekszik felpörgetni. A kedvezményes adókulcs az új lakások esetében csak 2019. december 31-ig alkalmazható, ezért nagy mozgolódás várható a piacon. Helyzeti előnyben lesznek azok a vállalkozások, akik nem álltak le teljesen a beruházásokkal, illetve azok is, akik már előkészített tervekkel és engedélyekkel várják a következő évet. Balogh László felhívta a figyelmet arra is, hogy az első eredmények leghamarabb 2016. második felében jelentkezhetnek. Ha az ingatlanpiac elmúlt időszakban tapasztalt fellendülése kitart az elkövetkezendő 1-2 évben, akkor a beruházók a kedvezményes adózási időszak lezárultát követően is megmaradhatnak a piacon. Az újlakás-fejlesztések elsősorban a budapesti térségre, a nyugat-magyarországi régióra és a gazdasági fejlődésben lévő városokra koncentrálódhatnak a jövőben.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
ÁFA
INGATLANJOG