Egyebek mellett a fővárosi közösségi közlekedés, a Magyar Államkincstár, a megyei hatókörű városi múzeumok, köztestületek, és a gyermekek születését, oktatását, nevelését, egészségügyi ellátását és védelmét támogató intézményrendszer ellenőrzése szerepel az Állami Számvevőszék következő féléves ellenőrzési tervében, amelyet a szervezet átadott az Országgyűlésnek.

Az eljuttatott tájékoztató szerint az ÁSZ 2016 első fél évében folytatja az állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének, valamint a központi alrendszer egyes intézményeinek pénzügyi és vagyongazdálkodási ellenőrzését. Ezen túl az adatvédelemhez és informatikai rendszerekhez, valamint a fenntartható fejlődés területéhez kapcsolódó ellenőrzésekre is fókuszálnak. A korrupció elleni védettséget biztosító integritási szemlélet érvényesítésének értékelése az ÁSZ minden ellenőrzésében megjelenik, ahol ezt jogszabály lehetővé teszi – jegyezték meg.

A következő fél év során is kiemelt feladatként kezeli az ÁSZ a 2015-ös költségvetés végrehajtásának ellenőrzését és a 2017. évi költségvetési törvényjavaslat véleményezését, valamint folytatja a költségvetési szervek ellenőrzéseit is, különös tekintettel az egészségügyi és szociális feladatokat ellátó intézményekre.

Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján 2016 első félévében is folytatja a pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését – tették hozzá.

A helyi önkormányzatok ellenőrzése keretében ellenőrzéseit azokra a területekre koncentrálja a szervezet, ahol a beazonosított kockázatok alapján arra a leginkább szükség van. Ellenőrzései során továbbra is fókuszál a belső kontrollrendszerre, amelynek megfelelő működése a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás előfeltétele.

Az adózással kapcsolatos folyamatokat meghatározó informatikai rendszerek ellenőrzése keretében pedig az adóbevételek 2014-ben megkezdett ellenőrzését jövőre az e-kereskedelemmel összefüggő általános forgalmi adó (áfa) és a kutatás-fejlesztési adókedvezmények ellenőrzésével folytatják – közölték.

Kiemelték: az elmúlt években az ÁSZ több ellenőrzése is kapcsolódott a fenntartható fejlődés témaköréhez, mint az idén indított szén-dioxid kvóta kereskedelem ellenőrzése. Jövőre pedig a parlagfű elleni védekezésre fordított pénzeszközök felhasználását, a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokat és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatalt is ellenőrzi majd a számvevőszék – tették hozzá.