Ideiglenesen szabadon engedtek Hágából két szerb vádlottat - 2016-ban, az új perük tárgyalásakor kell visszatérniük

2015.12.29. Jogi Fórum / MTI

Ideiglenesen, ügyük újratárgyalásának kezdetéig a hágai Nemzetközi Törvényszék szabadon engedett két, háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt szerb titkosszolgálati vezetőt - közölte hágai forrásokra hivatkozva a szerbiai közszolgálati televízió.

Jovica Stanisic az egykori szerb állambiztonsági szolgálat főnöke volt, Franko Simatovic pedig a helyettese. Mindketten Slobodan Milosevic diktátornak nevezett volt szerb elnök közeli munkatársai voltak. 2003-ban vádolták meg őket Horvátország és Bosznia területén 1991 és 1995 között elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekkel. A szerb állambiztonsági szolgálat szerb félkatonai csoportokat hozott létre, illetve fegyverzett fel, amelyek azután Horvátországban és Boszniában ezrek halálát követelő atrocitásokat követtek el. A vád képviselője mindkettőjükre életfogytiglani börtönt követelt, a törvényszék azonban 2013-ban, megfelelő bizonyítékok hiányára hivatkozva első fokon felmentette őket. A tárgyalás során mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát. A hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa közölte, hogy a bírák korábban hibát követtek el, és tévesen alkalmazták a jogot ebben az ügyben, ezért megalapozott az ügy újratárgyalása.

A két férfi a szabadon bocsátást követően nem beszélhet ügyéről nyilvánosan, illetve jelentkeznie kell a belgrádi rendőrségen, és engedély nélkül egyikük sem hagyhatja el a szerb fővárost. A vádlottaknak 2016-ban kell visszatérniük Hágába, amikor elkezdődik az új perük. 

  • kapcsolódó anyagok
HÁBORÚS BŰNÖK
SZERBIA