A holland választók többsége elutasítja az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződést, amelynek ratifikálásáról április 6-án tartanak nem kötelező érvényű népszavazást Hollandiában – derült ki egy friss felmérésből a Politico című amerikai hírportál tájékoztatása szerint.

A holland közszolgálati televízió egyik hírműsora, az Een Vandaag által a hétvégén elvégzett felmérés szerint a megkérdezettek több mint 50 százaléka “biztosan”, mintegy negyede pedig “valószínűleg” elutasítja a megállapodást.

A közvélemény-kutatási adatok szerint a válaszadók legalább 50 százaléka “biztosan”, 17 százaléka pedig “valószínűleg” részt fog venni a szavazáson. A referendum érvényességi küszöbe 30 százalék – közölte a hírportál európai kiadása.

Tavaly szeptemberben három holland euroszkeptikus szervezetnek 300 ezer támogató aláírás megszerzésével sikerült elérnie, hogy az országban referendumot írjanak ki a kérdésről. Még ha a népszavazás nem kötelező érvényű is, valószínűleg mérvadónak tekintik majd egy olyan országban, ahol az euroszkeptikusok állnak a népszerűségi listák élén. Hollandiában 2017-ben lesznek parlamenti választások.

Az Európai Bizottság elnöke azzal a felhívással fordult nemrégiben a holland választópolgárokhoz, hogy ne vessék el az EU és Ukrajna közötti szerződést, mert szerinte ezzel “megnyitnák az utat egy európai válság” előtt. “Ha a nem győz, akkor annak Oroszország lesz nagy mértékben a haszonélvezője” – tette hozzá Jean-Claude Juncker.

Bár az EU és Ukrajna között 2014-ben létrejött társulási szerződés részének számító szabadkereskedelmi megállapodás január 1-jén ideiglenesen életbe lépett, az egyezményt még ratifikálnia kell az Európai Unió mind a huszonnyolc tagállamának. A társulási egyezménynek a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mellett a politikai párbeszéd erősítése is a célja.