A román versenytanács megbírságolt tizenegy vállalatot, köztük a legnagyobb román energiacéget, az állami Hidroelectricát is, összesen 165,8 millió lej (11,5 milliárd forint) értekben.

A Hidroelectricát és a tíz magáncéget azért büntették meg, mert a versenytanács szerint a szabadpiaci versenyhelyzetet torzító, preferenciális szerződéseket kötöttek egymással.

A Hidroelectrica 20,4 millió lej (1,4 milliárd forint) értékű, csökkentett büntetést kapott, mert elismerte a kartellezést. A legnagyobb szankcióval a svájci Energy Financing Teamet sújtották, amelynek 71,37 milliárd lejt (4,9 milliárd forint) kell fizetnie. Büntetést kapott továbbá az Alpiq Romindustrie, az Alpiq Romenergie, a slatinai Alro, az Electrocarbon, az Electromagnetica, az Elsid, az Energy Holding, a Luxten Lighten Company és a Menarom – PEC vállalat.

A versenytanács emlékeztetett, hogy 2012-ben indította a vizsgálatot, amelynek során egyfelől a Hidroelectrica, másfelől a tíz magáncég között, 2003 és 2012 között megkötött szerződéseket vették górcső alá. A Hidroelectrica objektív szelekciós eljárás nélkül kötött áram eladásáról szóló szerződéseket a tíz partnervállalattal.

A Hidroelectrica 2012-ben egyoldalúan felmondta ezeket a számára előnytelen kereskedelmi szerződéseket, amelyek értelmében a partnercégek a piacinál alacsonyabb áron vásároltak villamos energiát, amit később többszörös áron értékesítettek. A versenytanács is ezeket a kereskedelmi megállapodásokat vizsgálta.

A Hidroelectrica a legnagyobb román energiacég, amely 6400 megawatt áramtermelő teljesítménnyel rendelkezik, és Románia energiaszükségletének 30 százalékát fedezi. A vállalat ellen fizetésképtelenségi eljárást indítottak 2012-ben, azóta is csődbiztos felügyelete alatt működik. 

Romániában a fizetésképtelenségi eljárást a jelentős adósságot felhalmozó vállalatok kérhetik, amelyek átszervezés és adósság-átütemezés segítségével esélyt kapnak a csőd elkerülésére, és folytathatják működésüket.