A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint a jegybanki eszköztár átalakításából adódó növekvő banki állampapír-kereslet leszorítja a hosszabb lejáratú hozamokat, azaz a jegybank az önfinanszírozási program során monetáris lazítást hajt végre a nem-konvencionális eszközök alkalmazásával.

Az MNB bejelentette a monetáris tanács döntését arról, hogy a kéthetes jegybanki betétet fokozatosan, 2016. április végéig kivezeti.

Nagy Márton az MNB háttérbeszélgetésén kiemelte: a jegybanki kéthetes betét kivezetése segíti az önfinanszírozási programot, támogatja az MNB növekedés-támogató programját is, ezen keresztül a kis- és középvállalkozások hitelezését.

Nagy Márton elmondta: a kéthetes betét kivezetése további hozamcsökkenést eredményezhet, az önfinanszírozási program révén pedig a devizaadósság aránya az idei év végére historikusan alacsony szintre süllyedhet. (A 2014-ben meghirdetett önfinanszírozási program az államadósság belső forrásokból történő finanszírozásának erősítésére, a külső forrásokra való ráutaltság csökkentésére irányul.)

Az alelnök elmondta: a kéthetes betét jelenlegi 1000 milliárd forintos kerete 2016. március végéig marad fenn, majd 2016. április végére az állomány fokozatosan nullára süllyed. Ezt követően, 2016. májustól kezdve a három hónapos irányadó betét marad meg.

Hoffmann Mihály, az MNB igazgatója elmondta: a hazai bankrendszer alkalmazkodása 400-800 milliárd forintos állampapír-vásárlást jelenthet, ami támogatja az jegybank önfinanszírozási programját és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) forintkibocsátási tervének biztonságosabb megvalósulását. Az önfinanszírozási program során ugyanis a bankok elsősorban állampapír-vásárlással alkalmazkodtak a megváltozott feltételekhez, a hitelintézetek állampapír-állománya 2015 júniusa és ugyanis december közepe között mintegy 1300 milliárd forinttal emelkedett.

Nagy Márton hangsúlyozta, arra törekszenek, hogy a bankok ne az MNB-nél tartsák felesleges likviditásukat. Az önfinanszírozási program révén a devizaadósság teljes államadósságon belüli részaránya a historikus minimumához közeli szintre, 27 százalék közelébe süllyedhet – mondta az alelnök.

Kérdésre a jegybanki vezetők közölték: idén az első negyedév végén vissza kell fizetni az EU-hitel utolsó részletét, 1,5 milliárd eurót, ennek egy részét lehetne renminbi (jüan)-kötvénnyel finanszírozni.

Nagy Márton kiemelte, a jegybank álláspontja: “ha lehet, oldjuk meg devizakötvény kibocsátása nélkül az államadósság finanszírozását.”