Magyarország védelme és a biztonság megerősítése érdekében szükséges jogszabály-változtatásokról és a Magyar Honvédség feladatairól tárgyaltak Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére kedden délután a parlamenti frakciók képviselői a Honvédelmi Minisztériumban (HM) – közölte a tárca.

A szükséges jogszabályváltozások nyomán “terrorveszély esetén a honvédség is segíthet” – írták a közleményben.

Mint felidézték: a honvédelmi miniszter még január elején kezdeményezte az egyeztetést, hogy a pártok képviselőivel közösen áttekintsék, az alaptörvény különleges jogrendi része kellő mozgásteret és lehetőséget ad-e arra, hogy a biztonságot növelni tudják, és terrorveszély elhárításában milyen jogszabályi keretek között segíthet a Magyar Honvédség.

A HM közleménye szerint a Fidesz részéről Gulyás Gergely, a KDNP-től Firtl Mátyás képviselte a kormánypártokat. Az ellenzék részéről Schiffer András (LMP) és Novák Előd (Jobbik) vett részt a tárgyaláson. “Az MSZP részéről Tóbiás József visszautasította az egyeztetésen való részvételt” – írták.

A HM kiemelte: a honvédelmi miniszter szerint egész Európában megváltoztak a biztonságpolitikai körülmények, “az országot és a magyar embereket meg kell védeni”.

Az új típusú biztonsági kihívásokra megfelelő választ kell tudni adni – szögezte le a HM, hozzátéve: “ehhez korszerű, az arányosság és a szükségesség elvét szem előtt tartó szabályozásra, gyors döntésekre és a Magyar Honvédség gyors reagálására van szükség”. Erre nagyobb garanciát adhat az alaptörvény módosítása – írták a közleményben.