Tilos a káromkodás a vizsgálati fogdákban, nincs börtönzsargon sem - Az orosz igazságügyi miniszter utasítása

2016.01.15. Jogi Fórum / MTI

Az orosz vizsgálati fogdákban ülőknek mostantól tilos a káromkodás, és nem használhatják a börtönzsargont sem az egymással és a fogdaőrökkel folytatott érintkezésben - közölte az Interfax orosz hírügynökség a hivatalos orosz jogtárban közzétett igazságügyi miniszteri utasításra hivatkozva.

Az utasításban az olvasható, hogy "az őrizetbe vett személyeknek tilos más személyekkel való érintkezésben a káromkodó, a fenyegető, a sértő vagy a rágalmazó kifejezések és a zsargon használata".

Cserében viszont bővült azoknak a szükségleti tárgyaknak a listája, amelyeket az őrizetesek maguknál tarthatnak a fogdákban.

Anatolij Rudin, az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat helyettes-vezetője már két évvel ezelőtt nyilatkozott arról: a hatóság célul tűzte ki, hogy a börtönőrök szótárából kigyomlálják a bűnözők közegében használt zsargont. "Azt kérem, hogy munkatársaink az orosz nyelvet beszéljék, ne pedig zsargonban fejezzék ki magukat" - mondta Rudin, és hozzáfűzte, hogy különösen a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak "kell saját szintjükre emelniük az elítélteket, nem pedig leereszkedni az övékre". Ez elsődlegesen a börtönigazgatók személyzeti és oktatási ügyekért felelős helyetteseinek és a pszichológusoknak a feladata - adta értésre. 

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS
OROSZORSZÁG