Újabb lépések a terrorizmus finanszírozása ellen - Az európai uniós pénzügyminiszterek tanácsa dönt februárban

2016.01.18. Jogi Fórum / MTI

Újabb európai merénylet megelőzése érdekében a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem friss intézkedési programjáról dönt februárban az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa - jelentette be Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke Brüsszelben, a miniszterek januári tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatón.

Az új cselekvési terv intézkedései az uniós tagországok kormányainak jóváhagyásával lépnek majd érvénybe - mondta Dombrovskis.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszteri tanácsának (Eurogroup) elnöke a sajtótájékoztatón szintén azt hangsúlyozta, hogy a februári ülésen döntő lépést kell hozni a terrorizmus finanszírozásának kérdésében.

Hozzátette, hogy számos intézkedést nagyon gyorsan hatályba kell helyezni, például a szélsőséges fegyveres csoportokhoz csatlakozó emberek vagyonának zárolását.

Dijsselbloem elmondta, hogy a mostani ülésen Franciaország - amely elsőként állt ki a biztonsági szigorítások mellett - a bankkártyás fizetések szigorú korlátozása mellett érvelt, mivel francia nyomozók szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is ilyen módon támogatta a 130 áldozattal járó párizsi terrortámadások elkövetőit.

Az Eurogroup elnöke kiemelte, hogy felül kell vizsgálni a több országban működő, előre feltöltött bankkártyák rendszerének szabályozását. Emellett a virtuális pénzek mozgását is szigorúbban kell ellenőrizni, mert lehetővé teszik a névtelen utalásokat.
 

  • kapcsolódó anyagok
TERRORIZMUS