A kínai jogrendszer alapjai - Régészek megtalálták a reformok helyszínét

2016.01.20. Jogi Fórum / MTI

A kínai jogrendszert megalapozó reformok egykori bölcsőjének, egy 2300 évvel ezelőtti város maradványainak nyomára akadtak kínai régészek az ország északnyugati részében, Hszian város területén.

A politikai reformokként is emlegetett egykori rendelkezések egy Sang Jang nevű államférfi nevéhez fűződnek, s a történészek szerint ezek révén sikerült a Hadakozó fejedelemségek korában (kr.e.: 476-221) a Csin államot a legerősebbé tenni. Ennek további következményének tartják azt, hogy Csin Si Huang-t császár létrehozhatta a Csin-dinasztiát és Kr.e. 221-ben egyesíthette Kínát.

A régészeknek mára sikerült Jüejang városnak, az egykori Csin-dinasztia székvárosának pontos helyét megállapítaniuk, s mint Liu Zsuj, a Kínai Tudományos Akadémia régészeti intézetének munkatársa a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, a település egyik kerek terét is azonosították.

A szakemberek egy három tagból álló épületegyüttes maradványaiból arra következtetnek, hogy az - nagyjából 920 négyzetméteren - a palotát alkotta. A területen ősi csempéket és agyagedényeket is találtak. Jüejang 35 éven át volt a Csin állam fővárosa. 

  • kapcsolódó anyagok
JOGTÖRTÉNET
KÍNA