A lengyel jogállamiságról nyilatkoztak magyar EP-képviselők - A plenáris vitához fűzött vélemények

2016.01.21. Jogi Fórum / MTI

Magyar EP-képviselők is kifejtették véleményüket azzal a plenáris vitával kapcsolatban, amelyet az Európai Parlament rendezett Strasbourgban a jogállamiság lengyelországi helyzetéről. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az eljuttatott közleménye szerint nem támogatta, hogy a lengyel belpolitikai kérdések az EP napirendjén szerepeljenek, míg Ujhelyi István, az MSZP képviselője úgy vélekedett, hogy a Fidesz saját magát támadja, amikor az uniót kritizálja. Jávor Benedek (Párbeszéd Magyarországért) szerint a vita az EU elmulasztott hatékony fellépésének sajnálatos következménye. Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője szerint frakciója határozottan ragaszkodik az Európai Unió alapjait jelentő értékekhez, a jogállamisághoz, az emberi jogok tiszteletben tartásához.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja szerint a baloldali akció - ahogyan a korábbi Magyarország elleni támadások is - jogilag alaptalan, politikailag felelőtlen. Ezért a delegáció tagjai írásbeli hozzászólásukban elutasították a Lengyelországgal szemben alkalmazott kettős mércét, és bíznak a lengyelországi demokráciában - hangsúlyozták.

A baloldal kezdeményezése felelőtlen, mert pártpolitikai akciója gyengíti az európai egységet, ami a valóban fontos válságok kezelésének feltétele. A baloldal az új lengyel kormány ellen bosszúból indít támadást, amiért az a brüsszeli javaslatokkal szemben foglalt állást - húzták alá képviselők.

A jelenlegi válsághelyzetben ez árt az unió megítélésének és cselekvőképességének - fogalmaztak közleményükben a Fidesz-KDNP képviselői.

Ujhelyi István eljuttatott közleménye szerint "szánalmasnak" tartja, ahogy a Fidesz EP-képviselői az európai vitákat uraló baloldali dogmákról beszélnek, hiszen szerinte ezzel saját elődeiket, az Európai Unió keresztény-konzervatív alapító atyáit tagadják meg.

Amikor a Fidesz képviselői az uniót kritizálják, akkor a jobboldalt és az európai közösséget vezető keresztény-konzervatív erőket, vagyis saját magukat támadják, az Európai Uniót ugyanis hosszú ideje az európai jobboldal irányítja - fogalmazott Ujhelyi.

"Az orbáni vírus immár Lengyelországot is megfertőzte. Ezt a folyamatot még időben meg kellett volna állítani. Ennek elmaradása pedig egyértelműen a fideszes tombolásnak falazó Európai Néppárt és az európai jobboldal felelőssége" - vélekedett Ujhelyi István.

Jávor Benedek közleménye szerint az EU részéről elmulasztott hatékony fellépés sajnálatos következménye az, ami most Lengyelország kapcsán aggodalomra, vitára ad okot.

A Párbeszéd Magyarországért képviselője közleményében arra keresett választ, hogy "magyar mintára vajon a lengyel társadalom is apátiába fordul-e", vagy a hatékonyabb európai fellépésnek köszönhetően sikerül a lengyel kormány jogállamiság ellen tett lépéseit megfékezni. Ezzel azt bizonyítaná az unió, hogy valóban a választópolgárok érdekeiért dolgozik - vélekedett Jávor Benedek.

Niedermüller Péter közleménye szerint frakciója támogatja az unió, a lengyel jogállamság megvédésére irányuló kezdeményezését.

A DK EP-képviselője azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió olyan értékközösség, amely a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletén alapszik. Ha ezek az értékek veszélybe kerülnek, különös tekintettel a jogállamiságra, akkor az uniónak lépnie kell.

"Nem helyes az, ha egy kormány aktuális politikai érdekeinek védelmében ellehetetleníti a jogállamiságot, korlátozza a média függetlenségét. Konstruktív párbeszédre törekszünk, de határozottan ragaszkodunk az Európai Unió alapjait jelentő értékekhez, a jogállamisághoz, az emberi jogok tiszteletben tartásához" - fogalmazott a képviselő. 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI PARLAMENT