Nem lesz ruhamárka a Köpcösből - A drogbáró családja le akarta védetni az El Chapo név verzióit

2016.01.21. Jogi Fórum / Hennelné dr. Komor Ildikó/Sár és Társai Ügyvédi Iroda

A néhány napja elfogott El Chapo (Köpcös) becenéven elhíresült, Joaquin Guzman mexikói drogbáró családja le akarta védetni védjegyként a El Chapo név különböző verzióit.

A védjegybejelentések árujegyzékében a ruházatot és merchandising tevékenységet jelölték meg, így feltehető, hogy a család a méltán hírhedt El Chapo név hasznosításából is üzletet akart csinálni. A mexikói Szellemi Tulajdon Intézet végül azért tagadta meg ezen védjegyek lajstromozását, mert a bejelentéskor El Chapo bűnügyi körözés alatt állt. Hasonló indok miatt került elutasításra egy másik elhíresült visszaeső bűnöző, Pablo Escobar nevére tett védjegybejelentés is 2013-ban a védjegyhatósági ügyekben illetékes Kolumbiai Ipari és kereskedelmi Bizottság által.

„Mind a magyar, mind az európai védjegyjog abszolút kizáró okként kezeli a védjegybejelentés esetleges  közrendbe vagy közerkölcsbe ütköző mivoltát, így vélhetően, hasonló esetben a mexikói vagy a kolumbiai
döntéssel egyező elutasításra került volna sor a védjegyjogi kérelmeket elbíráló magyar és európai fórumok előtt is” – mondta el Hennelné dr. Komor Ildikó ügyvéd, védjegyjogi szakértő, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda partnere. Mint ismeretes, korábban a párizsi terrortámadásokra emlékezés szimbólumát is le akarták védetni, szintén sikertelenül.

  • kapcsolódó anyagok
VÉDJEGY