Együttműködési megállapodást írt alá az Európai Beruházási Alap és a K&H Bank Budapesten a hazai kis és középvállalkozások (kkv-k) hitelfelvételének ösztönzése érdekében.

A megállapodás értelmében, Magyarországon jelenleg egyedüliként, a K&H Banknál érhető el a vállalkozások versenyképességéért és a kis- és középvállalkozásokért elnevezésű uniós garanciaprogram (Programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises, COSME).

Az Európai Bizottság által kezdeményezett és az Európai Beruházási Alap (EBA) által koordinált COSME garanciaprogram 50 százalékos, díjmentes garanciát nyújt a kkv-k számára, ügyletenként maximum 45 millió forintos kötelezettségvállaláshoz. Ezek közé tartoznak az éven túli folyószámlahitel és forgóeszköz hitel, az nhp-s beruházási hitel, a bankgarancia, illetve az újonnan bevezetett a K&H üzlettámogató hitelkonstrukció.

Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója elmondta: a csütörtökön aláírt megállapodás bizonyítja, hogy a COSME garanciaprogram a K&H Bank stratégiájába illeszkedik, és hozzájárul ahhoz, hogy bővíteni tudja a pénzintézet a kkv-ügyfélkörét.

A bank vezérigazgatója elmondta: a következő három évben 30 milliárd forint új hitel kihelyezését támogatja az EBA garanciaprogramja. Ez a kkv-k számára nyújtott átlagosan 15-20 millió forintos hitelekkel számolva a program teljes ideje alatt több ezer ügyfél finanszírozásához nyújt alapot. Az uniós garancia emellett a tőkekövetelmény szempontjából is kedvező a K&H Bank számára.

Bába Ágnes, a bank vezérigazgató-helyettese kifejtette: az ügyfelek számára díjmentes COSME garancia igénybevétele a K&H által jelenleg is alkalmazott hitelbírálati eljárásba illeszkedik, így az adminisztráció szempontjából is számottevő könnyítést jelent majd a kis- és középvállalkozások számára.

Azok a kkv-k amelyek eddig jelentősen szigorúbb feltételek és drágábban jutottak hitelhez, a K&H Banknál mostantól elérhető garancia segítségével kedvezőbb feltételek mellett igényelhetnek finanszírozást a fejlesztéseikhez. A garancia jelentős fedezetet jelent, ami mellett akár tárgyi fedezet nyújtása sem szükséges – mutatott rá Bába Ágnes.

Pier Luigi Gilibert, az EBA ügyvezető igazgatója a megállapodásról elmondta: az EBA a K&H Bankkal együttműködve támogathatja az eddig nem megfelelően elért kkv-kat, amelyek hozzájárulhatnak új munkahelyek létesítéséhez és a gazdasági növekedéshez Magyarországon és szerte az Európai Unióban.

Bába Ágnes kifejtette: a K&H aktívan támogatja a hazai kkv-k bővülését, tavaly szeptember 30-ig megközelítőleg 38 milliárd forint új hitelt folyósított a szektor vállalkozásai számára. Ezzel a kkv hitelállomány 8 százalékkal emelkedett a banknál éves összehasonlításban, szemben a bankpiacon átlagosan elért 1,8 százalékos növekedéssel. A bank által hitelezett kkv ügyfelek száma tavaly szeptember végén 9200-ra emelkedett.

Ismertette: ebben kiemelt szerepet játszott a jegybank növekedési hitelprogramja, amelynek második szakaszában a K&H Bank 190,3 milliárd forint, míg az nhp első és második szakaszában együttesen 283,3 milliárd forint összegű hitelszerződést kötött.