Tömeges öldöklést szeretne látni a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet soraiban az egyiptomi igazságügyi miniszter, amit a merényletek áldozataivá vált rendőrök miatti bosszúvággyal indokolt egy tv-interjúban – áll a Human Rights Watch (HRW) közleményében, amelyben az emberi jogi szervezet arra szólítja fel Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnököt, hogy ítélje el a tárcavezető kijelentéseit.

A 2013-ban elmozdított iszlamista elnökkel, Mohamed Murszi, és a mögötte álló Muzulmán Testvériséggel szembeni ellenséges hozzáállásáról ismert volt bíró, Ahmed ez-Zend a Szada el-Balad tévécsatorna január végi adásában a következőket mondta: “a fegyveres erők minden tőlük telhetőt meg fognak tenni annak érdekében, (…) hogy oltsák bosszúszomjunkat. (…) Esküszöm a mindenható istenre, hogy a szívemben tomboló tűz addig nem alszik el, amíg minden egyes vértanúért cserébe a Muzulmán Testvériség 10 ezer tagját meg nem ölik”.

A HRW levelet küldött Szíszinek, amely szerint “világossá kellene tennie, hogy kormánya büntető eljárást indít mindenki ellen, aki a testvériség támogatói vagy bármely más csoport tagjai ellen csupán politikai vagy eszmei orientációjuk miatt gyilkosságot követ el, vérontásra szólít fel, illetve abban segítséget nyújt”.
A HRW közel-keleti részlegvezetője, Leah Whitson szerint az, “hogy egy, a törvény fennhatóságának felügyeletéért felelő, magas rangú kormánytisztviselő megjelenik a tévében, és a politikai ellenzék lemészárlására bíztat, arról tanúskodik, miként hagytak fel még a törvényszerűség látszatával is az egyiptomi kormány egyes tagjai”.

Whitson szerint a 2013-as hatalomváltás óta az iszlamista szervezet hívei ellen elkövetett “tömeggyilkosságok és a tömegperekben rájuk kirótt halálbüntetések azt mutatják, hogy Zend fenyegetései valós veszélyt jelentenek”.

A Szada el-Balad csatorna műsorvezetője, Ahmed Músza is rendszeres beszédtémája az egyiptomi közéletnek heves kirohanásai miatt. Így 2014 tavaszán, egy kétnapos villámper alatt 529 emberre kiszabott halálos ítélettel kapcsolatban kijelentette: “Inkább tíz-, sőt húszezret kellett volna (halálra ítélni). Miért vagy úgy felháborodva jogvédő úr? (…) Mit vársz el a törvénykezéstől? Tisztelegjen a terroristák előtt? Vagy talán te is a terrorizmust támogatod?”.

A Muzulmán Testvériséget 2013 végén betiltották, majd terrorszervezetté nyilvánították. A jelenlegi hatalom két és fél éve tartó hadjáratot folytat a testvériség ellen, és az országban rendszeressé vált – főként a biztonsági erőket célzó – terrorcselekmények legtöbbjét az iszlamista mozgalom számlájára írja.