A munkáltatók 81,7 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök 2015-ben, a felügyelők összesen 116,29 millió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot, 476 esettel kapcsolatban – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentésében, amelyet a tárca honlapján tettek közzé.

Tavaly összesen 13 721 munkáltatónál végeztek munkavédelmi vizsgálatot. Az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése során 264 111 munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, és az ellenőrzött dolgozók 65,7 százalékánál tapasztaltak rendellenességet. Ez 3,6 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat – derül ki a jelentésből.

A munkavédelmi hatóság megállapította, hogy a szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 32,5 százalékának, több mint 56 ezer embernek súlyos szabálytalanságok mellett kellett dolgoznia.

Az ellenőrzések elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a gépipar, az építőipar, a bányászat és az egészségügyi, szociális ellátás területére irányultak, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és súlyosabb is. Az összes intézkedés 58,8 százaléka munkavédelmi, 26,8 százaléka munkabiztonsági, 14,4 százaléka pedig munkaegészségügyi intézkedés volt – ismertették.

A jelentés szerint a munkáltatói mulasztások 7,3 százaléka a nem megfelelő munkaeszközök biztosításából, 7,02 százaléka pedig a villamosbiztonsági hiányosságokból adódott. Intézkedniük kellett a felügyelőknek a munkavédelmi ismeretek hiánya miatt is, az összes eljárás 6,04 százaléka volt ilyen.

Tavaly a munkavédelmi hatóság 174 esetben szabott ki eljárási bírságot, összesen 10,046 millió forint értékben – tették hozzá.