Az év eleje óta folyamatosan nő az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, sokan kivárták azonban a februári jogszabály-módosítás hatályba lépését, hogy lássák, a változások hogyan érintik őket. Valamennyi bank nagy súlyt fektet az ügyfelek tájékoztatására, és saját hiteleihez kedvezményeket is kínál.

Az MKB Banknál az év eleje óta több ezren érdeklődtek az otthonteremtési program iránt, a kezdeti időszakban inkább vidéken, most már azonban Budapesten is egyre több az érdeklődő, nagy részük háromgyermekes család. A bank szerint az ügyfelek többsége kivárt a hiteligénylések benyújtásával, most pedig a februári módosítások miatt ismét a tájékozódás került előtérbe.

A MKB honlapján az otthonteremtéssel foglalkozó oldalt alakított ki; az idén több száz ügyletre számítanak.

Az UniCredit Bank február eleje óta fogadja a csok 2016-os szabályai szerinti igényléseket. A korábbi támogatásokat főként meglévő gyermekek után igényelték, a befogadott kérelmek több mint 80 százalékának a célja használtlakás-vásárlás volt, az ingatlanok elhelyezkedése szempontjából pedig Budapest és agglomerációja, a megyeszékhelyek és a hozzá közeli nagyvárosok voltak jellemzőek.

Az UniCredit szerint is sokan kivárták a jogszabály-módosítás hatályba lépését, hogy tisztán láthassák, a változások miként érintik őket. Az új szabályok alapján először azok készítenek terveket, akik már három gyermeket nevelnek, mert a legfontosabb feltétel esetükben már teljesült. Az idei szabályok hatására az érdeklődés a használtlakás-vásárlásról, bővítésről az új lakások vásárlására, építésére terelődött át – közölte a bank.

Az FHB Bank hangsúlyozta, hogy hálózatában a februári kormányrendeletekben szereplő állami támogatások és a lakáshitelek összes verziója elérhető. Az ügyfelek a honlapon ellenőrizni tudják, milyen támogatásokra lehetnek jogosultak, és ki is számolhatják azok mértékét, továbbá a tervezett kölcsön részleteit, és felvehetik a kapcsolatot a bank szakértőivel. A legforgalmasabb fiókokban csok-pontok kialakításával segítik a tájékozódást.

A Budapest Banknál (BB) az év első munkanapja óta az ország minden területén intenzíven érdeklődnek az ügyfelek az új csok iránt. Vidéken, a kisebb településeken mutatkozik erősebb érdeklődés, ahol jellemzően az új lakóház építésére, míg a nagyobb városokban az új lakás vásárlására igénybe vehető támogatásokra kíváncsiak az ügyfelek.

Mivel a támogatások igényléséhez számos feltételnek kell megfelelni, a BB szerint célszerű a tájékozódást a bank honlapján kezdeni, ahol részletes információk találhatóak. A BB felhívta a figyelmet: a legkeresettebb 10+10 milliós lehetőség kizárólag új lakás vásárlására vagy építésére igényelhető. Ha valakinek már konkrét elképzelése van, esetleg a megvásárolni kívánt ingatlant is kinézte, mielőtt adásvételi szerződést kötne, vagy bármilyen kötelezettséget vállalna, mindenképpen célszerű személyesen egyeztetnie a bankkal a támogatás igénylésének feltételeiről. Az igényléshez szükséges dokumentumok költségvonzata és érvényességi ideje miatt fontos, hogy az ügyfelek csak a banki tanácsadókkal történt egyeztetés után kezdjék el a támogatás igényléséhez szükséges igazolások beszerzését – figyelmeztet a BB.

A K&H Banknál is elérhetőek az új kormányrendeletben szereplő állami támogatások. A bank weboldalán minden jelenleg ismert általános információ megtalálható, visszahívásokat is kérhetnek ott az ügyfelek, ha komplex tanácsadásra van szükségük az élethelyzetük alapján. Egyelőre átlagban 500 tájékozódó ügyfél olvassa az oldalt, és napi 15-20 konkrét regisztráció történik. A K&H Bank szakértői szerint a csok hatása a második félévben lesz látható.

Az OTP Bank pár nappal ezelőtt ismertette, hogy január végéig összesen mintegy 9000 csok-kérelem érkezett be a bankokhoz, ennek felét az OTP-hez nyújtották be. Január óta 14 ezren keresték fel azért az OTP-fiókokat, hogy érdeklődjenek a csok szabályairól, 3400-an kifejezetten a 10+10 millió forintos konstrukcióról. Januártól 700 igénylő adott be csok-kérelmet. A 10+10 millió forintos – azaz hitellel növelt – megoldást eddig 20-an igényelték, míg 40 ügyfél áfa-visszaigénylésre szerződött. Idén az OTP 20 ezer kérelmet vár, átlagosan 1,5 millió forint értékben.