Törvényekkel is szabályozni kell, hogy az informatikai cégeknek milyen esetekben kell termékeikhez hozzáférést biztosítaniuk az illetékes hatóságoknak. A szenátus hírszerzési bizottságának két politikusa, egy republikánus és egy demokrata párti szenátor már dolgozik is a törvényjavaslaton – közölte meg nem nevezett kongresszusi forrásaira hivatkozva a The Wall Street Journal amerikai lap.

A republikánusokhoz közelállónak mondott lap szerint Richard Burr republikánus és Dianne Feinstein demokrata párti szenátor közösen dolgozik a törvényjavaslaton. A lap értesülései szerint Burr szenátor azt szeretné elérni a tervezettel, hogy büntetőjogi eljárást vonjon maga után az, ha informatikai cégek megtagadják az adatbázisuk megnyitására és az illetékes hatóságoknak a termékeihez való hozzáférésre vonatkozó bírósági döntéseket. A szenátor szóvivőnője, Becca Watkins cáfolta, hogy a tervezetben szó lenne büntetőjogi eljárásokról.

Kedden egy szövetségi bíró Los Angelesben arra kötelezte az Apple informatikai céget, hogy oldja fel a titkosítást a tavalyi San Bernardinó-i terrorakció egyik tettesének mobiltelefonján, s tegye hozzáférhetővé az okostelefonon található adatokat.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója ezt megtagadta, és közleményben tudatta, hogy az eljárás veszélyezteti az ügyfelek biztonságát, valamint hosszú távú következményei lehetnek. Tim Cook válaszát méltatta a Facebook, s mellette a Google és a Twitter is támogatásáról biztosította a vezérigazgatót.