Tulajdonosi átrendeződések várhatók az építőiparban, miután két fúziót is engedélyezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – közölte a hivatal.

A tájékoztatás szerint az Építő- és épületkarbantartó Zrt., valamint a WEST HUNGÁRIA BAU Építőipari Kft. közös, közvetlen irányítást szerez a Magyar Építő Zrt. felett, Tief Terra Építőipari és Szolgáltató Kft. pedig Szíjj László és Varga Károly irányítása alá kerül.

A hivatal megállapította, hogy a Paár-csoportba tartozó WEST HUNGÁRIA BAU Építőipari Kft., a Szeivolt-csoportba tartozó Építő- és épületkarbantartó Zrt., valamint a Magyar Építő Zrt. közös piaci tevékenysége a magasépítés, azonban e három vállalkozás együttes piaci részesedése nem éri el a 20 százalékot, így az összefonódás nem jár káros versenyhatással. Az összefonódás révén megszűnik a KÖRÖSASZFALT Mélyépítő Zrt. egyedüli irányítása a Magyar Építő Zrt. felett.

A Tief Terra-csoport esetében a vállalkozások piaci részesedése szintén nem éri el a 20 százalékot, a Szíjj-Varga-csoport és a közös piaci tevékenysége a mélyépítés és az építőanyagok kereskedelme – olvasható a közleményben.