Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ügyészséghez fordult, mert nem lehetett végrehajtani az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. számvevőszéki ellenőrzését, ugyanis a cég nem bocsátotta rendelkezésre a szükséges dokumentumokat.

Az ÁSZ közleményében azt írta: törvényi felhatalmazás alapján ellenőrzik az állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységét, valamint ezeknek a kormányzati szektor hiányára és adósságállományára gyakorolt hatását.

Közölték: az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. 2011 és 2014 közötti vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenysége számvevőszéki ellenőrzéséhez szükséges dokumentumokat nem bocsátotta az ÁSZ rendelkezésére a cég. Az ellenőrzést ezért nem tudták végrehajtani, annak kérdéseit nem lehetett megválaszolni a dokumentumok hiánya miatt.

Az ÁSZ feljelentést tett az ügyészségen.

Mint írták, a korábban zánkai, jelenleg budapesti székhelyű Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. alaptevékenységébe az ifjúsági turizmus, az oktatás, szabadidős, egészségturisztikai-rehabilitációs, sport- és rekreációs programokhoz, valamint szakképzéshez és felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatások tartoztak.

A tulajdonosi jogok gyakorlását az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter látta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján, majd 2012. április 1-jétől a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2014. október 28-tól pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma vált a tulajdonosi jog gyakorlójává – olvasható a közleményben.