Az öt amerikai szövetségi államban megtartott előválasztások eredményei az előrejelzéseket igazolták: Clinton három államban diadalmaskodott, Trump nagyot nyert Floridában, de “övé” Illinois, Észak-Karolina és Missouri is, Ohióban Kasich győzött, Marco Rubio pedig kiszállt a Fehér Házért folytatott küzdelemből.

 

Triumfált a demokrata pártiak elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton a keddi előválasztásokon, megnyerte Ohiót, Észak-Karolinát és Floridát, s meggyőző vezető helyzetbe került ahhoz, hogy ő legyen az első nő az amerikai történelemben, akit egy nagy párt elnökjelöltjéül választ.

A republikánus táborban Donald Trump megerősítette pozícióit, ám vesztett Ohióban, ahol John Kasich ohiói kormányzó az első győzelmét aratta az előválasztási folyamatban, és nagyon szoros küzdelmet vívott Ted Cruzzal Missouri államban. Missouriban végül is, alig pár tizedszázalékkal, Trump győzött. Marco Rubiónak nem sikerült támogatást szereznie a saját államában, Floridában sem – itt is Donald Trump győzött, méghozzá nagyon nagy arányban -, ezért a floridai szenátor be is jelentette, hogy felfüggeszti a kampányát, abbahagyja a Fehér Házért folytatott harcot.

A győzelem éjszakáján, Floridában, Trump diadalittasan mondta híveinek: “Micsoda elképesztő este volt”, s valóban: a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül immár egyedül neki van reális esélye arra, hogy még a júliusi elnökjelölt-állító országos konvenció előtt megnyerje az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátust. Ohióban elszenvedett veresége azonban várhatóan tovább élteti a jelöltségét ellenző republikánus pártelit tagjaiban a reményt, hogy a konvención még megakadályozhatják a jelöltségét.

“A kampány folytatódik” – ezt John Kasich, ohiói kormányzó, a versenyben maradt három elnökjelölt-aspiráns egyike, jelentette ki kedden este, miután saját államában megnyerte az előválasztást.

Hillary Clinton óriási győzelmét Ohióban és Floridában az első elemzések csapásként értelmezik Bernie Sanders vermonti szenátor – Clinton vetélytársa – számára. A keddi előválasztási eredmények ugyanis megerősítik és hitelesítik eddigi érvelését, miszerint ő a legalkalmasabb elnökjelölt a Demokrata Pártban. A közvélemény-kutatási eredmények szerint a szavazók Bernie Sanders politikáját ugyan tisztességesnek tartják, de realistának Hillary Clintonét. Clinton győzelméhez nagyon nagy arányban járultak hozzá az afro-amerikai szavazók, akiknek körében a Clinton-házaspár mindig is nagy népszerűségnek és megbecsülésnek örvendett.

Kedden Barack Obama elnök, Trump nevének említése nélkül, azt mondta: elképeszti őt mind a nők és a kisebbségek elleni “megosztó és vulgáris retorika”, mind pedig az egyes kampányrendezvényeken tapasztalható erőszak. Az elnök a kongresszusi politikusokkal tartott ebéden fejtette ki gondolatait a választási folyamatról. “Ha még sokáig lehetővé tesszük e retorika folytatását, s még sokáig hallgatólagosan elfogadjuk ezt, akkor ezzel megteremtjük azt a megengedő közéletet, amelyben a politikusok egy csoportjának ellenségeskedése megfertőzi a szélesebb társadalmat is” – fogalmazott Obama, s hozzátette: “az ellenségeskedés ellenségeskedést szül”.

A Capitoliumban mindkét párt politikusaival közösen, az “Írország barátai” nevű csoport és a Washingtonban tárgyaló Enda Kenny ír miniszterelnök tiszteletére tartott ebéden Obama hangsúlyozta a civilizált politizálás fontosságát, s emlékeztette hallgatóságát arra is, hogy a világ árgus szemmel figyeli az amerikai választási folyamatot, s mindazt, amit a politikusok mondanak. “Amerikában nincsenek törvények, amelyek megszabnák, hogy kedvesebbeknek kell lennünk egymáshoz, de vannak normák, szokások, értékrendek, amelyeket a szüleink megtanítottak nekünk, s amelyeket mi megpróbálunk megtanítani a gyermekeinknek” – jelentette ki az elnök.