Az európai uniós pályázatokhoz kapcsolódó öntesztet készített az Állami Számvevőszék (ÁSZ), ezzel az európai uniós forrásokat felhasználó költségvetési szervek és a gazdasági társaságok számára is elérhetővé vált az ÁSZ egyedülálló önteszt-rendszere – jelentette be Domokos László, az ÁSZ elnöke azt követően, hogy megbeszélést folytatott Zupkó Gáborral, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjével.

Az ÁSZ a találkozó után kiadott közleményében hangsúlyozta: az önteszt kérdései átfogóan tartalmazzák az uniós támogatások felhasználásával megvalósított projektek előkészítése és lebonyolítása során teljesítendő követelményeket, kitöltésük rávilágíthat az esetlegesen elutasított pályázatok sikertelenségének okára, vagy segíthet a felkészülésben a későbbi pályázatokhoz.

Az ÁSZ nem csupán a kockázatok beazonosításával, szabálytalanságok feltárásával járul hozzá a rend megteremtéséhez, hanem támogatást is kíván nyújtani az ellenőrzöttek részére. Ilyen eszköz az egyedülálló “önteszt rendszer”, amelyet 2014 novemberében indított el az ÁSZ az önkormányzatok és a központi alrendszer intézményei, valamint az egyházi intézmények számára.

Az ÁSZ uniós öntesztjeinek kérdései és a kapcsolódó jogszabályi hivatkozások a 2007-2013 programozási időszakban nyújtott támogatásokra vonatkoznak, ugyanakkor támogatják a felkészülést a 2014-2020 programozási időszakra vonatkozóan is.

Domokos László és Zupkó Gábor egyetértett a korrupció elleni küzdelem fontosságában. Az Európai Bizottság 2016. február 26-án megjelent országjelentése hangsúlyozta a korrupciós kockázatok csökkentésének fontosságát, miután az Európai Unió Tanácsa 2015-ben javasolta Magyarországnak a korrupcióellenes intézkedések hatékonyabbá tételét. Domokos László a találkozón felidézte: az ÁSZ 2015-ben összefoglaló elemzést készített a 2007-2013 közötti EU költségvetési időszakban Magyarországnak juttatott közösségi támogatások értékeléséről, amelyben rávilágított, hogy az EU-tagság nettó pénzügyi mérlege Magyarország számára egyértelműen előnyösen alakult.