A francia kormány a május 26-ig érvényben lévő rendkívüli állapot meghosszabbítását kéri a parlamenttől további két hónappal, a labdarúgó Európa-bajnokság idejére, a terrorfenyegetettség miatt – jelentette be Manuel Valls francia miniszterelnök.

A rendkívüli állapot lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy házi őrizetben tartson minden olyan embert, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet, éjjel-nappal házkutatást tarthat bírói engedély nélkül, és gyülekezési tilalmat rendelhet el.

Francois Hollande államfő a tavaly november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek éjszakáján hirdetette ki a rendkívüli állapotot, amely 12 napon túl csak törvénnyel hosszabbítható meg. A parlament a rendkívüli állapotot kétszer már három hónappal meghosszabbította, a kormány most július végéig javasolja a hosszabbítást.

“A meghosszabbítást további két hónapos periódusra javasoljuk, mert a fenyegetettséggel szemben szükségünk van ezekre a jogkörökre, lehetőségekre – egy bíró és a parlament ellenőrzése mellett -, amelyek a legjobb választ jelentik a terrorizmusra” – mondta Valls a France Info francia hírrádióban. 

Hozzátette, hogy a június 10. és július 10. között megrendezendő labdarúgó Európa-bajnokság és a július 2. és 24. közötti Tour de France kerékpáros körverseny indokolja a rendkívüli állapot fenntartását, amely szavai szerint “nem lehet állandó állapot”.

Egy olyan jelentős eseménynél, mint az Eb, amelyet biztonságos körülmények között kell megrendezni, ugyanakkor ünnepnek kell lennie, teljes biztonságot kell teremtenünk. A rendkívüli állapot nem lehet állandó állapot, de a nagy események esetén, mint az Eb és a Tour de France, úgy gondoljuk a köztársasági elnökkel és a belügyminiszterrel, hogy meg kell hosszabbítanunk” – mondta Manuel Valls.

A rendkívüli állapot kihirdetése óta a rendőrség – a francia belügyminisztérium adatai szerint – több mint 3500 házkutatást tartott, és több mint négyszáz embert állítottak elő.

A novemberi párizsi klímacsúcs néhány kísérőeseményén kívül ugyanakkor semmilyen nyilvános rendezvényt nem tiltottak be, s a kormányzati politikával elégedetlenek által szervezett Nuit debout (Talpra éjjel!) elnevezésű éjszakai térfoglaló mozgalom országos rendezvényei is folytatódhatnak – jelezte a miniszterelnök.

A meghosszabbításról szóló törvénytervezetet a belügyminisztérium készíti elő, és a szerdai kormányülésen vitatják meg a miniszterek.