A betegjogokat megismertető plakátsorozatot készít az OBDK - A különböző betegellátási helyzetekben érvényesíthető jogokról készítenek felhívást

2016.05. 2. Jogi Fórum / MTI

A betegek, kiemelten a beteg gyermekek jogairól és a gyógyszertári ellátáshoz köthető betegjogokról és kötelezettségekről készít plakátsorozatot az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

A központ közleményében azt írta: a betegjogokról szóló plakátokat a fekvőbeteg-, a járóbeteg- és az alapellátási intézményekben helyezik ki a következő hetekben. Céljuk, hogy a biztonságos és panaszmentes betegellátás érdekében hasznos információkkal segítsék a betegeket, hozzátartozóikat valamint az egészségügyi dolgozókat. Emellett úgy vélik, a plakátok "hasznos eszközül szolgálhatnak az egészségügyi ellátások során az orvos-beteg közötti hatékony együttműködés és kommunikáció megteremtéséhez" - hangsúlyozta az OBDK.

A plakátsorozat elsődlegesen a különböző betegellátási helyzetekben - a kórházi-, gyógyszertári ellátás, a gyermekek egészségügyi ellátása során - érvényesíthető legfontosabb betegjogok ismertetésével kívánja a lakosság figyelmét felhívni az őket megillető jogokra, ezzel növelve - mint kiemelték - "az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők jogtudatosságát". Az OBDK kezdeményezését a betegek megfelelő tájékoztatása és a betegjogok fokozott védelme érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára támogatja - olvasható a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGOS BETEGJOGI, ELLÁTOTTJOGI, GYERMEKJOGI ÉS DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT