Az Adótanácsadók Egyesülete nem támogatja a cégregisztráció áthelyezését - A kötelező kamarai nyilvántartást és a regisztrációs díj eltörlését szeretnék

2016.05. 6. Jogi Fórum / MTI

Az Adótanácsadók Egyesülete nem támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatát a cégregisztráció áthelyezéséről az iparkamarához, és úgy vélik, a bürokráciát a kötelező kamarai nyilvántartás eltörlésével lehetne csökkenteni.

 Az egyesület azt közölte, hogy a cégek hiteles nyilvántartása a gazdaság jó működéséhez szükséges bizalom alapja, amelyet a tapasztalt és független cégbíróságok garantálnak - hangsúlyozták.

Az egyesület szerint érthetetlen, hogy a jól működő cégbírósági rendszert miért kellene alapjaiban felforgatni, amely véleményük szerint felesleges pazarlással és gazdasági kockázattal járna. 

A cégnyilvántartás áthelyezése a kamarához azért is kockázatos, mert az MKIK máig nem hozta létre azt az adatbázist, amely a kamarai nyilvántartás részeként tartalmazott volna információkat a vállalkozásokról (például, hogy a gazdálkodó szervezet adószámát felfüggesztették-e, törölték-e, köztartozásmentes adózó-e a vállalkozás) - írták. Az MKIK-t erre a gazdasági kamarákról szóló törvény 2014-es módosítása kötelezte - tették hozzá. 

Ezért is meglepő az egyesület számára, hogy az MKIK a cégek regisztrációjának bonyolult, jelentős szaktudást és nagy apparátust feltételező feladatát átvállalná - írták.

Az Adótanácsadók Egyesülete hangsúlyozza, a bürokrácia csökkentéséhez az vezetne, ha a vállalkozások számára kötelező kamarai nyilvántartást és az ehhez kapcsolódó regisztrációs díjat eltörölnék.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS