A Republikánus Párt texasi szervezetének egyik bizottsága határozatban lehetővé tette, hogy a helyi republikánusok pénteken tartandó tanácskozásukon szavazhassanak az Egyesült Államokról történő elszakadásról is.

A politikusok szinte biztosan nem szavazzák meg az elszakadást, de a teljes függetlenség hívei – a Houston Chronicle című lap tudósítása szerint – úsznak a boldogságban, hogy sikerült elfogadtatniuk a határozatot. 

Nem ez az első alkalom, hogy Texasban a helybéliek egy része sürgeti az elszakadást a világ legnagyobb gazdaságától, amely egyébként többet ad a központi költségvetésből Texas államnak, mint amennyi adódollárt az befizet a közös kasszába. Texas történelme egyébként is függetlenségi törekvésekben gazdag. Mielőtt még csatlakozott volna az Egyesült Államokhoz, önálló államnak hirdette magát, és függetlenségét vagy legalábbis különállását mind a mai napig sokféleképpen igyekszik hangoztatni: például úgy, hogy a texasi sör címkéjén “Texas nemzeti söre” felirat olvasható vagy hogy a Texas Monthly című magazin “Texas nemzeti magazinjának” nevezi magát.

A legújabbkori elszakadási mozgalmak az 1990-es évek elején éledtek újjá, és a külvilág egy 1997-es köztörvényes bűntény kapcsán hallott róluk ismét: akkor ugyanis öt szeparatista rabolt el egy házaspárt, a bűnözőket később kilencvenévi börtönre ítélték.

A diplomatikusan fogalmazó és fellépő elszakadáspárti csoportoknak négyévente sikerül elérniük, hogy a szavazócédulákra rátegyék az elszakadásról szóló lehetőséget is. 2009-ben az állam akkori kormányzója, Rick Perry nyíltan úgy fogalmazott: amennyiben “a washingtoni kormányzat beleüti az orrát az amerikaiak életébe”, akkor Texas kész az elszakadás kimondására. Perry aztán kihátrált a fenyegetésből, és azt mondta, hogy szavait félremagyarázták.

Három évvel később a Texasi Nemzeti Mozgalom bejelentette: tagjainak létszáma négyszáz százalékkal gyarapodott, a mozgalom honlapját látogatók aránya pedig kilencszáz százalékkal növekedett. Ron Paul, texasi libertárius politikus akkor nyilatkozott úgy, hogy “az elszakadás nagyon is amerikai alapelv”. 2012-ben pedig mintegy 125 ezren írták alá az elszakadási kérelemről szóló petíciót, amelyet be is nyújtottak a Fehér Háznak. Az Obama-kormányzat azonnal közölte: szó sem lehet az elszakadásról. 

A Huffington Post című portál egyik felmérése szerint a texasiak mintegy 70 százaléka továbbra is az Egyesült Államokon belül képzeli el jövőjét, 30 százalékuk szerint Texasnak joga van az elszakadásra, ám ezen belül is csak 18 százalékuk szavazná meg az elszakadást.