Törvényességi ellenőrzés az MNB-nél - Hat alapítvány érintett az ügyészség vizsgálatában

2016.05.19. Jogi Fórum / MTI

Törvényességi ellenőrzési eljárást indított a Fővárosi Főügyészség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hat alapítványával szemben - közölte az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Tóth Bertalan emlékeztetett: pártja április végén hatpontos intézkedéscsomag végrehajtását javasolta az MNB alapítványainak költései miatt. Egyebek mellett indítványozta, hogy az ügyészség ellenőrizze a szervezetek törvényes működését: derüljön ki, hogy azok miért nem tartották be a közbeszerzési törvényt, a közpénzkezelés szabályait. Az alapítványok nem írtak ki közbeszerzéseket a nagy összegű megrendeléseikre, holott ez kötelességük lett volna - tette hozzá.

A politikus elmondta: kedden hivatalos értesítést kapott a Fővárosi Főügyészségtől arról, hogy elindult az eljárás. Hangsúlyozta, hogy nem nyomozásról van szó, büntetőjogi következmények tehát nem merülhetnek fel. Azt is kiemelte, hogy bírságot sem szabhatnak ki, arra ugyanis a Közbeszerzési Hatóság jogosult.

Az eljárás eredménye az lehet, hogy az ügyészség megállapítja az alapítványok törvényellenes működését, és felszólítja őket: hagyjanak fel jogsértő tevékenységükkel. Végső esetben akár meg is szüntethetik a szervezeteket - mondta Tóth Bertalan.

  • kapcsolódó anyagok
ÜGYÉSZSÉG
MNB