Többnyire szabályszerűen gazdálkodott az Alkotmánybíróság 2011-2014 között – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a frissen lezárult ellenőrzésének eredményét.

A vizsgálat megállapította, hogy az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása – kisebb hiányosságokkal – megfelelő volt. Az Alkotmánybíróság belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése eleget tett a jogszabályi előírásoknak, és 2013-tól javuló tendenciát mutat – írták.

Az intézmény teljesített költségvetési kiadása 2011-ben több mint 1,5 milliárd, 2014-ben majdnem 1,8 milliárd forint volt. Vagyona a 2011-es nagyjából 960 millióról 2014 végére mintegy 860 millió forintra csökkent. Az ellenőrzött időszakban a gazdasági szervezetet a stabilitás jellemezte – emelték ki.

Úgy folytatták: összességében szabályszerű volt az irányító szervi feladatellátás, amelyet jogszabály alapján a költségvetési szerv vezetője, az Alkotmánybíróság elnöke látott el.

Az intézmény rendelkezett megfelelő szervezeti és működési szabályzattal, alapító okirata azonban 2011 végéig nem tett eleget az Alkotmánybíróság székhelyére vonatkozó törvényi rendelkezésnek – jegyezték meg.

Kiemelték, hogy az ellenőrzés hiányosságokat tárt fel a kontrollkörnyezetről. Az Alkotmánybíróságnak 2011-2014 között nem volt adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzata.

A belső ellenőri jelentések a kötelező tartalmi elemek közül nem foglalták magukban az ellenőrzést végző szervezeti egység megnevezését, az ellenőrzésre vonatkozó jogszabályi felhatalmazás megjelölését, valamint 2011-ben a helyszíni ellenőrzés kezdetét és végét.

A pénzügyi gazdálkodásról az ÁSZ megállapította, hogy az elemi költségvetés, az előirányzatok megállapítása, a bevételi és kiadási előirányzatok módosítása, továbbá az előirányzat-maradvány megállapítása, felhasználása során betartották a jogszabályi előírásokat és a belső szabályzatokban foglaltakat.

A bevételi előirányzatok teljesítése teljes mértékben, a kiadási előirányzatok felhasználása azonban csupán részben felelt meg az előírásoknak a személyi juttatások, a pénzeszközátadások és a dologi kiadások esetében – írták. Hozzátették: biztosított volt a folyamatos fizetőképesség, az intézmény forgó-, illetve pénzeszközei fedezetet biztosítottak a kötelezettségek kiegyenlítésére.

A vagyongazdálkodás területén az ellenőrzés megállapította, hogy a mérlegben kimutatott eszközök és források nyilvántartása, értékelése, leltározása, a vagyonelemek elidegenítése, hasznosítása megfelelő volt.

Az Alkotmánybíróság az előírások szerint teljesítette 2011 és 2014 között az állagmegőrzési, 2011-2012-ben az értékmegőrzési kötelezettségét, míg 2013-2014-ben jogszabály alapján mentesült a visszapótlási kötelezettség alól.

A vagyonkezelési szerződés tartalma nem volt megfelelő, mivel hatályon kívül helyezett jogszabályi hivatkozásokat tartalmazott, továbbá – az Alkotmánybíróság által kezelt vagyonelemek többszöri változása ellenére – az ellenőrzött időszak végéig nem foglalták a szerződést egységes szerkezetbe a módosításokkal.

Az eredményszemléletű számvitel bevezetésével kapcsolatos feladatok végrehajtása ugyanakkor megfelelően zajlott.
 

Az ÁSZ a költségvetési szerv vezetőjének – az Alkotmánybíróság elnökének – fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre harminc napon belül intézkedési tervet kell készítenie – olvasható a közleményben.