Megkezdte az állami cégek bérplafonja ügyében kezdeményezett népszavazásához összegyűjtött aláírások ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Pálffy Ilona, az NVI elnöke budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: Kész Zoltán független országgyűlési képviselő pénteken, a gyűjtésre rendelkezésre álló határidő utolsó napján adta le a népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat. 
    

Közölte, Kész Zoltán arról tájékoztatta az irodát, hogy 191 ezer aláírást adott le: 30, 500 ívet tartalmazó csomagot, a többit pedig “ömlesztve”, ezeket az utolsó napon gyűjtötték. Egy íven 9 aláírás szerepel. 
    

Pálffy Ilona hozzátette: az íveket az NVI pénteken elzárta, és hétfőn – miután levágták a szoba ajtajáról a plombát – hozzákezdtek az ívek megszámlálásához. Miután ezzel végeznek, 24 munkatárs 12 számítógépen megkezdi az íveken lévő személyes adatok ellenőrzését, azaz összevetik az íveken szereplő adatokat a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplőkkel. A program kimutatja, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak. 
    

AZ NVI elnöke megjegyezte: mivel a kezdeményező maga is jelezte, hogy nem gyűjtött össze kétszázezer aláírást – amikor az Országgyűlésnek kötelező lenne elrendelni a népszavazást -, az ellenőrzést addig folytatják, amíg megállapítható, hogy a kezdeményező biztosan összegyűjtött százezer érvényes ajánlást. Ha ugyanis az érvényes aláírások száma meghaladja a százezret, az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást. 
    

Az aláírások ellenőrzésére 60 napja van az NVI-nek, de Pálffy Ilona jelezte: szeretné, ha ezt a munkát június 28-áig be tudnák fejezni, tekintettel arra, hogy akkor jár le a Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő által a termőföldtulajdonról kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése. Ennek érdekében ha szükséges, további embereket is bevonnak a munkába. 
    

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) január 18-án hitelesítette az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonra vonatkozó kérdést. A Kész Zoltán által benyújtott, és az NVB által hitelesített kérdés úgy szól: “Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?” 
    

A népszavazás aláírásgyűjtése a jogorvoslat lezárulta után, február 4-én kezdődött, és a jogszabály előírása alapján június 3-án 16 óráig lehetett gyűjteni az aláírásokat.