Adócsalásban való bűnsegédlet miatt öt év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Sorin Blejnart, a román adóhatóság volt elnökét.

A bukaresti ítélőtábla abban találta vétkesnek az adóhivatal egykori vezetőjét, hogy 2011 és 2012 között ő és az egyik tanácsadója egy bűnszövetkezetet támogattak, amely így több mint 50 millió euró értékű adócsalást követett el. Az ítélet még nem jogerős.
    

Az ügyészek azzal vádolták Radu Nemest és feleségét, Diana Nemest, hogy bűnszövetkezetet hoztak létre illegális gázolaj-kereskedés céljából. Nemes több paraváncéget alapított, amelyeken keresztül gázolajat vett, amit Romániában  alacsonyabb minőségű termékként forgalmazott, így sokkal kevesebb jövedéki adót kellett fizetnie. 
    

Az ügyészek szerint a nagyméretű adócsalást az adóhatóság vezetőjének és egyéb beosztottainak támogatásával követték el.
    

A csütörtöki első fokú ítélet szerint Radu Nemest 9 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, az üzletember feleségét 7 év szabadságvesztésre. A vizsgálat kezdetekor a házaspár elmenekült az országból, de a hatóságok elfogták őket az Egyesült Államokban, és visszahozták Romániába. A perben Viorel Comanitát, az országos vámhatóság egyik igazgatóját is öt évre ítélte a bukaresti ítélőtábla.