A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint Budapest Főváros Levéltára jogellenesen adta ki egy újságírónak a Kiss László – az úszók volt szövetségi kapitánya – és társai által elkövetett bűncselekmény ügyében 1962-ben meghozott ítéletet.

A hatóság csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a NAIH adatvédelmi hatósági eljárást indított a Fővárosi Bíróság 1962-es döntésével összefüggő adatkezelések miatt annak megállapítására, hogy a levéltár jogszerűen biztosított-e hozzáférést az ítélethez. A hatóság az eljárás során megállapította, hogy a levéltárnál jogellenes adatkezelés történt, és emiatt hárommillió forint adatvédelmi bírságot szabott ki. 
    

Közölték, a dokumentum bűnügyi személyes adatokat tartalmaz, amelynek megismerésére a törvény szerint akkor van lehetőség, ha az ítéletben szereplő érintett írásban hozzájárul ehhez vagy teljesülnek a törvényben meghatározott feltételek. A jogszabályok alapján három esetben lehetséges az ilyen levéltári anyag megismerése, ezek közül a levéltár arra hivatkozott, hogy anonimizált másolattal biztosít hozzáférést a személyes adatot tartalmazó levéltári anyaghoz.
    

A levéltárnak fel kellett volna ismernie, hogy az újságíró az anonimizálás mellett is összefüggésbe tudja hozni az ítéletet a kérőlapon megjelölt természetes személyekkel, így egyáltalán nem lett volna alkalmazható a levéltári törvény anonimizálásra vonatkozó rendelkezése – emelték ki.
    

Hozzátették, az ítélettel kapcsolatban a NAIH az eljárást más, a levéltártól független adatkezelők vonatkozásában tovább folytatja, majd ezekről külön határozatot hoz.
    

Kiss Lászlóról áprilisban a privatkopo.hu internetes portál írta meg, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték.