Reklamálhat-e a fogyasztó, ha a bútor az általa megrendelt és kiválasztott anyagból készült el ugyan, de végül mégis eltér a mintadarabtól? Mit lehet tenni, ha a bútor csak esztétikai hibás?

A Budapesti Békéltető Testületnél lévő ügyekben a fogyasztók többször tették fel a fenti vagy egyéb kérdéseiket, ez jól mutatja, hogy nincsenek tisztában azzal, mit tehetnek vagy nem tehetnek meg, ha probléma adódik.

Az egyik esetben például a fogyasztó a kérelmében előadta, hogy vásárolt a vállalkozás üzletében az ott kiállított és megtekintett mintadarab alapján egy bőr ülőgarnitúrát 259.000.- forintért. Az ülőgarnitúra kárpitozása laza lett, az nagyon hullámosodott és a varrása is ráncos, egyenetlen lett, míg az üzletben kiállított mintadarab szép egyenletes volt korábban. Ezen panaszait a fogyasztó jelezte a vállalkozás felé, de az a panaszt elutasította arra hivatkozással, hogy a minta szerint készült el a bútor. A gyártó arra hivatkozott, hogy a termékeik ún. lágy üléskomfortúak, ez azt jelenti, hogy annak érdekében, hogy kényelmes, puha legyen az ülés, lágyabb lett az egész ülőbútor töltete, ez viszont azt eredményezte, hogy a bőrfelületen ráncok képződnek, amely tényt a termékhez csatolt használati útmutatóban is jelezték. Az eljárásban a vállalkozás nem tudta bizonyítani, hogy a termékismertetőt a vásárlás előtt kitöltve a megfelelő tájékoztatással együtt átadta volna a fogyasztó részére, így az eljárásban ajánlás született.

Egy másik esetben a fogyasztó egyedi megrendelést adott le egy bőrgarnitúrára, 606.878.- Ft-ért, amelyet a vállalkozás 2 hónap múlva szállított le. A megvásárlásától számítva 3 hónap telt el, amikor minőségi,valamint ergonómiai kifogások is felmerültek, amiket mind a bőr anyagában beállt változással, mind pedig az abnormális mélységű- és extrém hátrafelé süppedéssel lehetett jellemezni. A vállalkozás által kiküldött “szakember” viszont azt állapította meg, hogy a bőrgarnitúra rendeltetésszerűen használható. A fogyasztó szerint a garnitúra esztétikailag nem volt megfelelő kinézetű és kérte a termék javítását vagy cseréjét. A vállalkozás viszont arra hivatkozással utasította el, hogy a kiállított mintadarabnál is tapasztalható volt a bőr hullámosodása és erről a kezelési-használati útmutatóban tájékoztatták a fogyasztót.

Mit mond ezekben az esetekben a jogszabály?

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003 (IX.22.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerint a bútorokra is van kötelező egyéves jótállás, ha a termék bruttó vételára a 10.000,- Ft-ot meghaladta. A melléklet 23. pontja szerint ez a bel- és kültéri bútorokra és fekvőmatracokra érvényes, a kötelező jótállás időtartama ilyenkor egy év. Ennek határideje pedig a fogyasztási cikk fogyasztó részére történő átadása napjával kezdődik. A vállalkozás köteles a fogyasztási cikkel együtt a jótállási jegyet a fogyasztó rendelkezésére bocsátani olyan formában, amely a jótállási határidő végéig biztosítja a jótállási jegy tartalmának jól olvashatóságát. Fontos, hogy a szolgáltatásnak a teljesítés időpontjában alkalmasnak is kell lennie a rendeltetése szerinti célra. Ez azt jelenti, hogy rendelkeznie kell azzal a minőséggel, és nyújtania kell azt a teljesítményt, amely azonos rendeltetésű szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a jogosult (tehát a fogyasztó) elvárhat, figyelembe véve a kötelezettnek vagy – ha nem a kötelezett állítja elő a szolgáltatás tárgyát – a szolgáltatás előállítójának és ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó nyilvános kijelentését. Rendelkeznie kell továbbá a kötelezett által adott leírásban szereplő vagy az általa a jogosultnak mintaként bemutatott szolgáltatásra jellemző tulajdonságokkal is.

A fenti esetben tehát a vállalkozásnak a használati-kezelési útmutatóban részletes tájékoztatást kellett adni az adott bőrgarnitúra, illetve anyaga lényeges tulajdonságairól, így a használat során az esetleges bőr elváltozásokról, továbbá arról is, hogy feszes vagy lágy üléskomfortú-e az adott termék. Ha ez elmarad, akkor hibásan teljesít. Szintén lényeges, hogy a bútoroknál tapasztalható esztétikai probléma is okot adhat a minőségi kifogásra, hiszen a rendeltetésszerű használat mellett ez is lényeges tulajdonsága a terméknek és a tudatos fogyasztói döntést is jelentős mértékben befolyásolja.

Mire figyeljenek a fogyasztók?

1. A későbbi kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében még a megrendelést megelőzően tájékozódjanak a bőrgarnitúra jellemzőiről, tulajdonságairól!

2. Minden esetben őrizzék meg a termék számláját és használati-kezelési útmutatóját, mert vita esetén ezek fontos bizonyítékok!

3. Amennyiben a termék nem megfelelő vagy meghibásodik, akkor a forgalmazó vállalkozástól kérhetik a garanciális javítást, cserét, ennek hiányában pedig a vételár leszállítását vagy visszafizetését! Ez alól a cég csakis akkor mentesülhet kötelező jótállási időn belül (ami tartós fogyasztási cikknek minősülő bútorok esetén egy év), ha bizonyítja, hogy a hiba a teljesítést követően keletkezett.

4. Amennyiben az egyéves kötelező jótállás már letelt, és ezt követően merül fel probléma, akkor is fordulhatnak a vállalkozáshoz többek között a kijavítás vagy csere igényével, azonban ekkor már nekik, azaz a fogyasztóknak kell bebizonyítani azt (és szakvéleményt készíttetni), hogy a bútor a vásárláskor eleve hibás volt.