Mire lehet kötelezni a piactér üzemeltetőjét? - Kereskedők által elkövetett védjegybitorlás megszüntetése

2016.07. 5. Jogi Fórum / Európai Unió Bírósága

A L’Oréal kontra eBay ügyben 2011 júliusában meghozott ítéletében a Bíróság kimondta, hogy az online piacterek üzemeltetői az uniós szerzői jogvédelmi szabályok alapján bírósági úton kényszeríthetőek arra, hogy véget vessenek a piactéren kereskedők által elkövetett védjegybitorlásnak.

Ítélethirdetés a C-494/15 Tommy Hilfiger Licensing és társai ügyben

A mostani ügyben nagy nemzetközi márkák gyártói és forgalmazói arra lettek figyelmesek, hogy egy prágai vásárcsarnokban a védjegyeikkel ellátott, hamis termékeket árulnak. E gyártók és forgalmazók ezért azt kérték a cseh bíróságoktól, hogy a L’Oréal kontra eBay ügyben hozott ítélet szellemében az érintett prágai piac üzemeltetőjét is kötelezzék az ott tevékenykedő kereskedők által elkövetett védjegybitorlások megszüntetésére. A védjegyjogosultak szerint ugyanis az említett ügyben hozott döntést nem csak az online, hanem a hagyományos piacterek üzemeltetői vonatkozásában is alkalmazni kell.

Az ügyben eljáró cseh bíróság az Európai Bíróságtól vár iránymutatást a tekintetben, hogy az említett ítélet hatálya kiterjed-e a hagyományos piacterek üzemeltetőire is.

  • kapcsolódó anyagok
EU
VÉDJEGY