Az FBI nem ajánl vádemelést Hillary Cinton ellen - James Comey ismertette az e-mail-botrány nyomozásának eredményét

2016.07. 6. Jogi Fórum / MTI

Ne emeljenek vádat Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje ellen - ezt javasolta James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója washingtoni sajtótájékoztatóján az amerikai politikai élet egyik központi kérdésévé vált e-mail-botrány ügyében folytatott nyomozás eredményeit ismertetve.

James Comey közölte: a Hillary Clinton e-mail-botrányának ügyében tartott bűnügyi nyomozás eredményeként az FBI nem javasolja az igazságügyi minisztériumnak a vádemelést. 
    

Comey fontosnak tartotta leszögezni: nem egyeztetett sem az igazságügyi tárca vezetőivel, sem más minisztériummal, sem a kormány bármely tagjával. Az FBI igazgatója bejelentette: az egyéves nyomozás eredményeinek összegzése után a Szövetségi Nyomozó Iroda nem javasolja a vádemelést Hillary Clinton ellen. Hangsúlyozta ugyanakkor: a votl külügyminiszter valóban hanyag volt és többször is magán e-mail-fiókját és szerverét hasznlta hivatalos levelezésre, de kifejezetten titkos, vagy bizalmas információk nem kerültek napvilágra. 
    

A nyomozás kiderítette, hogy külügyminiszterként Hillary Clinton több, különböző szervert és több számítógépet használt elektronikus levelezéséhez, de - mint Comey fogalmazott - "jóllehet, van bizonyíték a titkos információk kezelésére vonatkozó szabályok esetleges megsértésére, álláspontunk szerint egy józan ügyész emiatt nem emelhet vádat". Comey "rendkívül óvatlannak" nevezte Clintont és munkatársait, de hozzátette, hogy az Egyesült Államokkkal ellenséges hackerek nem fétrtek hozzá bizalmas információkhoz. 
    

Az FBI vizsgálata arra irányult, hogy vajon Hillary Clinton külügyminiszterként - 2009 és 2013 között - megsértette-e a törvényt, midőn a New York melletti Chappaquában lévő villájából, a magán e-mail-fiókját és szerverét használta hivatalos ügyek bonyolítására. A Szövetségi Nyomozó Iroda több millió elektronikus levelet vizsgált át, kihallgatta Clinton legközelebbi munkatársait, szombaton pedig három és fél órán keresztül hallgatta meg magát Hillary Clintont is. 
    

Az ügyre ugyanakkor árnyékot vetett, hogy a múlt hét elején Loretta Lynch igazságügyi miniszter találkozott és magánmegbeszélést folytatott Bill Clinton volt elnökkel, Hillary Clinton férjével, amely megbeszélést aztán Lynch egy aspeni konferencián pénteken sajnálatosnak nevezett,s közölte, hogy a minisztérium az FBI bármilyen ajánlását elfogadja.

  • kapcsolódó anyagok
USA