Szemétbe való fecninek nevezte a kínai külpolitika korábbi legmagasabb szintű irányítója azt az állásfoglalást, amelyet a hágai Állandó Választottbíróság jövő hét elején hoz nyilvánosságra a dél-kínai-tengeri területi vitákkal összefüggésben – jelentette szerdán a hongkongi South China Morning Post című lap.

Taj Ping-kuo volt államtanácsos, tekintélyes diplomata, aki Magyarországon is volt nagykövet, Washingtonban kínai és amerikai agytrösztök egy fórumán fogalmazta meg véleményét. Mint mondta, a Fülöp-szigeteki beadvány sorsa “nem nagy ügy”.
    

“Egyetlen ország sem érvényesítheti egy törvénytelen döntéshozatal eredményét, nem kényszerítheti Kínát annak végrehajtására” – állapította meg. Hozzátette: a Fülöp-szigeteknek szigorúan meg kellene tiltani mindennemű ellenséges lépés megtételét, ellenkező esetben Kína nem fogja tétlenül nézni a történéseket.
    

A Fülöp-szigetek a Kína követelései és az ENSZ Tengerjogi Egyezményében (UNCLOS) foglaltak közötti ellentmondások tisztázását kérte beadványában a választottbíróságtól. Peking több ízben határozottan kifejezte: nem vesz részt az eljárásban, a döntést pedig nem tartja magára nézve kötelezőnek. A “bíróság” a nemzetközi viták rendezésének egyik békéltető intézménye.
    

Taj arra is kitért, hogy Kínát nem lehet megfélemlíteni még azzal sem, ha az Egyesült Államok mind a 10 repülőgép-hordozóját a térségbe küldi járőrözni.
    

Az elsősorban a pártadminisztrációban jelentős karriert befutott Taj “egyes országokat” hibáztatott, amiért – véleménye szerint – kihasználják a Kína és az Egyesült Államok közötti hatalmi vetélkedést, s ezzel csak fokozzák a feszültséget.
    

Kínára nagy nyomás nehezedik, hogy a választottbírósági döntésnek vesse majd alá magát. Peking az elmúlt hetekben rendkívül nagy energiát fektetett álláspontjának megjelenítésére és diplomáciai úton számos “szövetségest” (kormányokat, kutatókat, politikusokat) keresett annak támogatására. Ennek lényege, hogy a területi vitákat harmadik fél bevonása nélkül, az érintettek közötti közvetlen párbeszéddel rendezzék. Az állami Hszinhua hírügynökség naponta jelentet meg külföldi szakértői véleményeket, amelyeket a kínai álláspont szolgálatába állít és igyekszik meggyőzni a közvéleményt, hogy a Fülöp-szigetek beadványa bár részben a halászati jogokra vonatkozik, alapvetően a vitatott területek feletti szuverenitást érinti. E kérdésben pedig – véleménye szerint – a választottbíróságnak nincs hatásköre állást foglalni.